Pénz- és tőkepiac

Államkötvény egy nagyobb csavarral

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által kibocsátott, Richter-részvényre átváltható kötvények évek óta egzotikumnak számítanak a magyar piacon – véli Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által 2013-ban kibocsátott, Richter-részvényre átváltható kötvények, amelyeket Ticker-kódjuk alapján csak HUSTHO-ként szokás emlegetni, már évek óta egzotikumnak számítanak a magyar piacon. Korábban a Mol Magnolia- és az OTP Opus-kötvények voltak hasonlók, de a Magnoliát már visszahívták, az OTP esetében pedig nem volt érdemes az opciós joggal élni, mivel 2016 óta negatív hozamon forgott, így nem volt túl vonzó a befektetők számára. Ez azonban most megváltozott, hiszen újra pozitív hozam mellett vásárolható ez a kötvénykonstrukció, és már sokkal érdekesebb befektetői szempontból nézve, hiszen egy tőkegarantált konstrukcióhoz hasonlóan viselkedik.

A különlegessége, hogy egy előre meghatározott árfolyamon, korláton (19,2109 euró) a kötvények Richter-részvényre válthatók át. Az átváltást a kötvénytulajdonos kezdeményezheti. Neki két lehetősége van: vagy él az átváltási lehetőséggel, ami akkor éri meg, ha a Richter árfolyama meghaladja a rögzített árat, vagy nem él az opciós lehetőséggel, ebben az esetben a konstrukció kötvényként lejár, és kifizeti a kamatokat és a tőkét is, mint egy hagyományos államkötvény.

Mivel végső soron egy relatíve rövid, féléves opciós vételi jogról beszélünk – meglehetősen távoli kötési árfolyammal –, elsősorban olyan befektetőknek lehet ez izgalmas választás, akik jelentős árfolyam-emelkedésre számítanak a következő hónapokban, de mégsem akarnak részvénykitettséget vállalni.

Ilyen tényező lehet például az Európai Bizottságnak az Esmyára vonatkozó döntése, az FDA jóváhagyása az Esmya amerikai piacokra történő bevezetéséről, pozitív döntés a román nagykereskedelmi tevékenység folytatására vonatkozóan, vagy egyszerűen az a tény, hogy az elmúlt hetekben tapasztalt erős eladói nyomás elmúlik, és visszaárazódás történik.

Hostho Richter
Kapcsolódó cikkek