Pénz- és tőkepiac

Búcsú az alacsony hitelkamattól

A referenciakamatok emelkedése egyre inkább átszivárog a fix kamatozású lakáshitel-ajánlatokba is.

Alaposan megnőttek az elmúlt hetekben a bankok által kínált lakáshitelek kamatai a magasabb pénzpiaci kamatok miatt. A változó kamatozású hitelek átlagkamata már év eleje óta tart felfelé, ám az elmúlt hetekben sok bank a fix konstrukcióknál is emelt, vagyis az egymás közötti versenyük már nem ellensúlyozza a pénzpiaci kamatszint elmozdulásának hatását.

Bár az OTP tavaszi ingatlanhitel-értékesítési akciója tovább fut nyári akcióként, június 17-től a Fix20 lakáshitelek kivételével 30 bázisponttal nőnek a változó kamatozású lakáshitelek kamatai. A Fix5 és Fix10 hiteleknél és a bank minősített fogyasztóbarát (MFL) hiteleinél csak 0,25 százalékpont az emelkedés.

Fotó: Shutterstock

Az Oberbanknál a Bankráció.hu adatai szerint a lejáratig fix kamatos hitelek kamata öt év futamidőnél 0,58, maximum tíz év futamidőnél 0,62 százalékponttal nőtt az elmúlt hónapban. A Sberbanknál június 11-től emelkedtek a Bubor-alapú kamatbázisok.

A Takarék Kereskedelmi Banknál a referenciakamatok növekedése miatt az ötös MFL teljes hitel­díjmutatója (THM) 4,43 százalékról 4,86 százalékra, a tízesé 5,40-ról 6,09 százalékra erősödött.

Az Ersténél a hároméves kamatperiódusú lakáshitelek standard (kedvezmény nélküli) kamata 4,10 százalékról 4,30 százalékra emelkedett. (Ám a bank az 5 millió forint feletti hiteleknél 0,1-0,2 bázisponttal magasabb kedvezményt ad.) A banknál a felvehető lakáshitelek felső határa 50 millió forintról 100 millió forintra nőtt, a futamidő felső határa pedig harminc év lett.

Bár az MKB-nál a kamatkövető és a hitelkiváltó kölcsönök kamata esett júniusban, de közben jelentősen, 0,53 százalékponttal emelkedtek az MFL-hitelek kamatai, így a normál feltételekkel nyújtott lakáshitelek kamata ügyfélminősítéstől függően 6,71–7,36 százalékra nőtt.

A Budapest Banknál június 1-jétől a 10 millió forint alatti MFL-hitelek közül az ötéves kamatperiódusú 4,77-ról 5,17 százalékra, a tízéves kamatperiódusúé 5,88 százalékról 6,52 százalékra nőtt. A 10 millió forintos feletti MFL-ek és a piaci kamatozású jelzáloghitelek kamatai nem változtak.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

hitelkamat fix kamatozás lakáshitel
Kapcsolódó cikkek