Pénz- és tőkepiac

Érdekes mozgások az ING-kötvényben

A 80 százalék körüli árfolyamszint különösen attraktív befektetési célponttá tette a papírt.

A már eddig is többször emlegetett, euróban denominált float perpetual, vagyis az európai pénzügyi cégek változó kamatozású örökjáradék vállalati kötvényei közül az ING Group NV egyik ilyen típusú kötvényére hívnám fel az olvasók figyelmét.

A bankcsoport kötvénye a tízéves holland állampapír aktuális hozama felett fizet 50 bázispontos kamatprémiumot évente, ezáltal a fix kamatozású papírokhoz képest rugalmasabban tud reagálni a jövőben emelkedő európai hozamkörnyezetre.

A másik érdekessége a visszahívhatósága, ugyanis a kibocsátó negyedéves gyakorisággal névértéken, tehát százszázalékos árfolyamon visszavásárolhatja a kötvényt a tulajdonosaitól.

Adva van hát egy ígéretes tulajdonságú kötvény, különösen annak ismeretében, hogy a tavaszi feltörekvő piaci turbulencia ezt az értékpapírt sem hagyta érintetlenül. A tendenciaszerűen megfigyelhető alacsony forgalmú nyári uborkaszezon is rosszkor jött a kötvénynek, amely így több mint 15 százalékos árfolyamesést produkált két hónap alatt.

A 80 százalék körüli árfolyamszint, mivel egy közel kétéves mélypontról beszélünk, különösen attraktív befektetési célponttá tette a papírt (főként annak figyelembevételével, hogy besorolása időközben az égvilágon semmit sem változott, továbbra is a magyar állampapírokéval megegyező, Baa3 hitelminősítéssel rendelkezik).

Pár napja viszont az említett félreárazást valószínűleg a piaci szereplők is fölfedezhették. Az ING kötvénye tudniillik – messze felülteljesítve a többi eurós változó kamatozású papírt – 5 százalékos árfolyam-emelkedést hozott össze alig néhány nap alatt, s elérte a 87 százalék feletti árfolyamot.

Bár a hirtelen jött rali intenzitása a jövőben várhatóan csökkenni fog, továbbra is azt lehet mondani, hogy 90 százalék alatti kurzusnál kimondottan érdemes lehet megvásárolni a kötvényt, különösen úgy, hogy előbb-utóbb a visszahívásra is számíthatunk.

ING Group NV kötvény
Kapcsolódó cikkek