Pénz- és tőkepiac

Oroszország eladta dollárkötvényeit

Akár az orosz államkötvény-eladási hullám is okozhatta az amerikai hozamkörnyezet emelkedését, bár a piacra dobott mennyiség vélhetően túl kicsi az érdemi elmozdulások kiváltásához.

Oroszország kiszáll az amerikai államadósság finanszírozásából. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának adatai szerint a márciusi 96,1 milliárd dollárról májusra 14,9 milliárdra csökkent az oroszoknál lévő amerikai állampapírok összértéke, ez 84 százalékos esés két hónap alatt. Az elemzők egy része amellett érvel, hogy a lépés egyfajta orosz ellenszankció, mások szerint csak arról van szó, hogy az ország újrarendezi nemzetközi portfólióját.

Fotó: AFP/Vladimir Sindeyev

Hozzá kell tenni, hogy Oroszország nem tartozott Amerika nagy hitelezői közé, világviszonylatban az első tízbe sem fér be. Az Egyesült Államok legnagyobb külföldi finanszírozóinak kezében – Kína, Japán, valamint az egységként kezelt – bő ezermilliárd dollárnyi állampapír van. Luxemburg, Brazília, Tajvan, sőt még a Kajmán-szigetek birtokában is több amerikai államadósság van, mint az oroszoknál, nem is szólva a magyar kézen lévő 480 millió dollárnyi állományról.

Ahhoz viszont elég az Oroszországnál lévő mennyiség, hogy hirtelen piacra öntve kissé megemelje a hozamokat. A tízéves hozam március vége és május közepe között 25 bázispontos, 11 százalékos emelkedéssel hétéves csúcsra ért, s ebben az orosz eladási hullám is közrejátszhatott.

A hozamemelkedés megdrágította az amerikai adósságszolgálatot, és a hatás egyéb pénzügyi termékekbe is átgyűrűzött.

Ugyanakkor a 6,2 ezermilliárd dollárnyi amerikai adóssághoz képest rendkívül csekély az alig 80 milliárd dolláros mozgás, és a márciustól májusig terjedő időszakban a kincstár is elég intenzíven hirdette meg az állampapír-aukciókat.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Egyesült Államok államadósság Ororszország államkötvény Orosz
Kapcsolódó cikkek