Pénz- és tőkepiac

Pénz nélkül maradhat az EHEP

Havonta kétmillió forintot éget el fogyatkozó tőkéjéből az EHEP. Konstruktív javaslat továbbra sem érkezett a tulajdonosoktól – mondta a Világgazdaságnak Fodor László, az igazgatóság elnöke.

Egyre siralmasabb az Első Hazai Energia-portfolió Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (EHEP) tőkehelyzete. A társaság egyetlen tevékenysége ma már a portfóliókezelés, s a likviditás a múlt év végére 24 millió forint saját tőkére süllyedt. Amiről a menedzsment is úgy nyilatkozott, hogy ez önmagában legfeljebb arra elegendő, hogy elkerüljék a felszámolást, s rendezett körülmények között zárják le a társaság ügyeit.

Nem véletlenül terjesztették áprilisban az évi rendes közgyűlés elé a tőzsdei kivezetésre és a végelszámolásra vonatkozó javaslatot. Ám ezt a megjelent részvényesek egyhangúlag elutasították, ami praktikusan azt jelenti, hogy a közel 40 százalékot képviselő Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. (DVG) képviselője és egy vele együtt szavazó, legalább egy százalékot képviselő részvényes döntött. Ez egyébként teljesen megszokott az EHEP életében, hiszen hiába rendelkezik a Buda-Cash Brókerház vagyonkezelője 32 százaléknyi EHEP-részvénnyel, még a tulajdonosi megfeleltetésnek is csak többszöri nekifutásra tudtak eleget tenni, ezért évekig a közkézhányadban szerepelt ez a pakett. A közgyűléseken tehát rendre a DVG szavazata dönt.

A tőzsdei jelenlét a következő éves beszámolóig, vagyis jövő májusig nincs veszélyben
Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A hogyan továbbra azonban a DVG-nek sincs ötlete. Márpedig a társaság végórája közeledik, hisz tavaly havi átlagban kétmillió forintot égetett el az EHEP, nem nehéz kiszámolni, hogy hamarosan elfogy a pénz. Pontosabb képet kaphatunk a féléves jelentésből, amely a menedzsmenttől kapott tájékoztatás szerint a hónap végéig elkészül.

Július elején az alaptőke újabb leszállításáról döntöttek a részvényesek a megismételt rendkívüli közgyűlésen. A tavaly decemberi leszállítás után, amikor a 363 forintos névértékű részvényeket 224 forint névértékűekre cserélték, újabb cseréről szavaztak, ezúttal a 40 forintos névértékről. Bár egy kistulajdonos alternatív javaslatot tett, hogy a részvényeket egyúttal századolják is, így 40 filléres névérték adódott volna, ám ezt a DVG képviselője leszavazta.

A tulajdonosoknak továbbra sincs konstruktív javaslatuk – mondta a Világgazdaságnak Fodor László, az igazgatóság elnöke. Ha nem lesz tőkebevonás, akkor szerinte könnyen felszámolásba csúszhat a társaság.

A tőzsdei jelenlét a következő éves beszámolóig, vagyis jövő májusig nincs veszélyben, ha addig sikerül elkerülni a felszámolás buktatóját.

A teljes cikk a pénteki Világgazdaságban olvasható

kispapír EHEP
Kapcsolódó cikkek