Pénz- és tőkepiac

Szélsőséges reakciók jöhetnek a tőzsdéken a második fél évben

A magyar piacon a Richter szállíthatja a következő hónapok tőzsdesztoriját. Az amerikai vállalati eredményekben a negyedik negyedévben már megjelennek az importkorlátozások és a válaszlépések közvetlen hatásai.

Az év második felében a kereskedelmi háborúval kapcsolatos fejlemények lehetnek a legnagyobb hatással a globális tőkepiacok alakulására – mondta a Világgazdaságnak Blahó Levente, a Raiffeisen Bank részvénypiaci elemzője. Az erre utaló jelek már megmutatkozhatnak az amerikai tőzsdevállalatok második negyedéves jelentéseiben is, bár még nem az eredményekben, inkább csak a társaságok saját – esetleg módosított – várakozásaiban.

A vállalati eredményekben viszont akár már a negyedik negyedévben látható lesz a kereskedelmi háború hatása.

Blahó Levente szerint az erősen érintett szektorok (például az autóipar) szereplői a korábbi profitszinteket aligha tudják a kö­zeljövőben fenntartani, kérdés, hogy a nyereség visszaesése mekkora részvényárcsökkenéssel jár. Az év elején az S&P 500 vállalataitól átlagosan 22 százalékos nyereségnövekedést vártak az elemzők, az eddigi kilátások alapján ez nagy valószínűséggel teljesül is. A konjunktúraindexekben és a fogyasztói hangulat mutatóiban közvetlenül még szintén nem mutatkozik meg a negatív hatás, de a kérdőíves válaszokban már megfogalmazódik a kereskedelmi háború miatti bizonytalan jövőkép keltette aggodalom.

Fotó: AFP PHOTO / Bryan R. Smith

A Raiffeisen elemzője változatlanul egy szeptemberi és egy decemberi kamatemelést vár a Fedtől, az Egyesült Államok gazdasága szerinte 3 százalékkal bővülhet idén, és a növekedés a monetáris szigorítás hatására jövőre 2 százalékosra mérséklődhet. Blahó Levente úgy véli, a technológiai szektor szoftvergyártó vállalatait (Facebook, Google) a kereskedelmi háború nem érinti, annál kellemetlenebbek lehetnek számukra az Európából jövő regulációk.

A magyar tőzsdén a második fél év sztoriját a Richter szállíthatja, a harmadik és a negyedik negyedéves Esmya-eladási adatok határozhatják meg a befektetők szemében a gyógyszergyártó megítélését.

A Mol számára a jelenlegi magasabb olajár inkább kedvezőtlen, az OTP szempontjából pedig tökéletes a hazai makrogazdasági helyzet, így két újabb, rekordnyereséget hozó negyedév következhet, de ezzel együtt sem számít Blahó Levente arra, hogy új csúcsra emelkedik a bankpapír árfolyama.

„Érdemi elmozdulásokat hozhat a részvénypiacokon a kereskedelmi háború, de várakozásaink szerint inkább abban az esetben, ha az intézkedések a szélsőséges irányba mozdulnak el” – mondta Honics István, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A lépések és válaszlépések hatásai nem feltétlenül jelennek meg a tőzsdén jegyzett vállalatok idei eredményeiben, az árfolyamra gyakorolt kedvezőtlen hatás viszont valószínűsíthető.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

Richter Gedeon tőzsde kereskedelmi háború elemzők
Kapcsolódó cikkek