Pénz- és tőkepiac

Szabad az út a generikus Esmya előtt

Elvi lehetőség adódott a Richter számára, hogy az Esmyával egyenértékű gyógyszertípust is először gyárthasson. Beke Zsuzsa, a társaság kommunikációs vezetője szerint a Richternek egyelőre nincs stratégiája a generikus készítménnyel kapcsolatban.

Kedvező elbírálásban részesült a Richter kérelme: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pozitív véleményt fogalmazott meg az ulipristal acetate-ról, és javaslatot tett a forgalomba hozatali engedélyének megadására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Richter Gedeon az általa originális készítményként törzskönyvezett Esmya generikus változatát is előállíthatja 2020 után.

A készítmény alapszabadalma Európában 2020-ban, az Egyesült Államokban 2029-ben jár le. Beke Zsuzsanna, a Richter PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője a Világgazdaságnak elmondta,

az EMA bejelentése az elvi lehetőséget biztosítja arra, hogy a Richter előállíthassa az Esmya generikus változatát. Hozzátette, nincs még stratégiai döntésük a generikus készítmény gyártásának részleteiről, annak kezdetéről és az árazásról.

Fotó: AFP

Mivel 2020-ban csak az alapszabadalom jár le, a leendő versenytársak az ulipristal acetate-tal még egy ideig egyébként sem jelenhetnek meg a gyógyszerpiacon, hiszen a kiegészítő oltalmi tanúsítvány (SPC) maximum öt évig meghosszabbítja a termékre vonatkozó tényleges oltalmi időszakot.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a Richter érdeke az, hogy előkészületeket tegyen a méhmióma kezelésére szolgáló generikus készítmény gyártására, hogy első legyen a piacon. Úgy véli, az egyenértékű gyógyszer ára körülbelül a fele lesz az Esmyáénak, de a jelentős árkülönbség egyáltalán nem jelenti azt, hogy a betegek egy része ne tartana ki a nála már bevált készítmény mellett.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Európai Gyógyszerügynökség gyógyszeripar Esmya
Kapcsolódó cikkek