Pénz- és tőkepiac

Több ezer forinttal nőhetnek a törlesztők

Érdemes átgondolni a hitelkamatok fixálását, mert a bankközi piacon emelkedtek a kamatok, és ezt a bankok érvényesíteni fogják a hitelkamatokban – hívta fel a figyelmet Trencsán Erika, a BankRácio.hu hitelszakértője az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette, azoknak lesz érzékeny a hitelkamat-emelés, akik rövid időszakra a fixált kamatozású hitelt választották, mert a fix időszak után a kamatemelés miatt megemelkednek a havi törlesztő részletek. Példaként említette, hogy

egy 10 millió forintos, 15 éves futamidejű hitelnél egy százalékos kamatemelkedés mintegy 4500 forinttal növeli meg a havi törlesztő részlet.

Trencsán Erika kiemelte, a bankok hitelajánlatában már megjelentek a hosszabb időszakra fixált kamatok is, 3-5 éves, de akár teljes futamidőre is lehet fixálni a kamatot, ami biztonságot jelent a hitelfelvevők részére.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A hitelszakértő azt tanácsolta a leendő banki ügyfeleknek, hogy hitelfelvételkor hasonlítsák össze a bankok ajánlatait, mérlegeljék a hosszabb távra biztonságos és kiszámítható hitelajánlatokat.

Drágulást hozhat a lakásáfa eltűnése

Varga Mihály pénzügyminiszter keddi nyilatkozata szerint nem tervezi a kormány az 5 százalékos új lakás áfa meghosszabbítását az eredeti határidő, 2019 után. Végleges döntés még nincs, de az OTP Ingatlanpont összegyűjtötte a jelenlegi feltételek változatlansága melletti várható hatásokat.

 

hitelkamat törlesztőrészlet hitel
Kapcsolódó cikkek