Pénz- és tőkepiac

A spekulánsoknak tehet keresztbe Elon Musk nagy húzása

Nagyon megégethetik az ujjukat az árfolyamcsökkenésre játszó tőzsdei spekulánsok az idén, ha Elon Musk beváltja a részvények tőzsdei kivezetéséről tett bejelentését.

Az árfolyamesésre játszó spekulánsok értékpapírokat kölcsönöznek a részvények birtokosaitól, majd az aktuális árfolyamon azonnal értékesítik is azokat abban a reményben, hogy a kölcsönidő lejáratakor, amikor a papírokat vissza kell adni a tulajdonosnak, alacsonyabb árfolyamon vásárolhatják vissza azokat a tőzsdén.

Az S3 értékpapírpiaci elemző cég kimutatása szerint az amerikai tőkepiacon ezer milliárd dollárnyi árfolyamesésre játszó halmozódott már fel. Ebből 13 milliárd dollárnyi a Tesla árfolyamesésére vár.

Az S&P-500 index tagjaiból azonban az idén mindössze 69-nek csökkent az árfolyama legalább tíz százalékkal, viszont 164-nek ment fel az árfolyama több mint tíz százalékkal. Maga az index is egy új rekord felé tartó erősödő szakaszban van.

a SpaceX, Tesla és a The Boring Company alapítója
Fotó: AFP/Robyn Beck

A kizárólag árfolyamesésre játszó befektetési alapok emiatt az év eleje óta átlagosan hat százalékot veszítettek befektetéseik értékéből a Lipper értékpapírpiaci tanácsadó cég kimutatása szerint. A Hedge Fund Research adatai szerint pedig az árfolyamemelkedésre és csökkenésre egyaránt játszó alapok ezzel szemben 0,7 százalékkal növelték értéküket.

A Tesla árfolyamesésére már 13 milliárd dollárt feltett spekulánsoknak viszont azzal az aggasztó ténnyel kell szembenézniük, hogy

a Nasdaq piacon forgó papír árfolyama a cég minden termelési problémája és rossz sajtója ellenére is csak a hónap eleje óta 27 százalékkal erősödött – nagyjából tízszer annyit, mint a Nasdaq Composite index.

Az S3 kalkulációja szerint mindez annyit jelent, hogy az év eleje óta a Tesla erősödése már 3 milliárd dollárnyi árfolyamesésre játszó befektetést „égetett el”. A legnagyobb tételeket a Tesla esésére tartó alapok azonban ennek ellenére sem tágítanak szándékuktól.

Elon Musk, a Tesla vezére kedden jelentette be szándékát a Tesla tőzsdén forgó részvényeinek a visszavásárlására 420 dolláros árfolyamon, ami 23 százalékos prémiumot jelentett a papír éppen aktuális árfolyamához képest. A részvény ezt követően 11 százalékkal erősödött.

Elon Musk shortolás tőzsdei kivezetés spakulánsok Tesla
Kapcsolódó cikkek