Pénz- és tőkepiac

Az osztalék miatt is vonzó a TerraForm

A vállalat szimpatikus befektetési lehetőséget kínálhat – véli Kiss Domokos, a Random Capital elemzője.

A megújuló energiával foglalkozó szolgáltatók papírjai egyre kevésbé tartoznak a trendi részvények közé. Pedig a feltörekvő vállalatok között találhatunk olyanokat, melyek némi vizsgálódás után szimpatikus befektetési lehetőséget kínálnak. Egyre inkább ebbe az irányba tart a TerraForm Power is.

A vállalat a második negyedéves jelentésében 9,4 százalékkal növekvő EBITDA-ról (128 millió dollár) számolt be az előző év azonos időszakához képest, illetve a kifizethető készpénz mértéke is nőtt 20 százalékkal, ami egy osztalékfizető vállalatnál nem elhanyagolható tényező. Az eredményben és cash flow-ban látható erősen pozitív változás egy olyan időszakban tudott érkezni, amikor a TerraForm valójában kevesebb megújuló energiát állított elő, mert az elmúlt évben több eszközét is értékesíteni kényszerült. Emellett azt is sikerült kiküszöbölni, hogy az észak-amerikai, szélenergiához kapcsolódó portfólió a várakozások alatt teljesített a karbantartási szükséglet miatt.

A TerraForm Powert több dolog segítette, az egyik a Saeta felvásárlásának lezárása. Ez az akvizíció lökést ad a vállalatnak az energia-előállítás és a cash flow terén is. Ehhez részben kapcsolódik a TerraForm többéves erőfeszítése a karbantartási és működési költségek csökkentésére. A pár éve kitűzött menetrendnek már jóval előtte járunk, ezen a ponton 25 millió dollárra rúghat az az összeg, amelyet évente megtakarít a vállalat. Ráadásul a vezetőség 500 millió dollárnyi organikus befektetést tervez a már meglévő portfólión belül.

Összefoglalva: van egy megújuló energiával foglalkozó szolgáltató, amely körülbelül 6,8 százalékos osztalékhozam mellett akvirál és növekszik. Az év első fele alapján eddig működőképesnek bizonyult ez az elegy, és ha sikerül tartani a tempót, akkor a szektoron belül egy szimpatikus befektetői célpont lehet a TerraForm Power.

STRATÉGIA befektetés TerraForm
Kapcsolódó cikkek