Pénz- és tőkepiac

Bankot büntettek Matolcsyék

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 19 millió forint bírságot szabott ki az NHB Bankra.

Az MNB átfogó ellenőrzést végzett az NHB Növekedési Bank Zrt.-nél. A vizsgálat 2015. december 31-től kezdődően tekintette át a hitelintézet pénzügyi szolgáltatási tevékenységét. A jegybanki vizsgálat egyebek mellett megállapította, hogy

a vállalatirányítás területén az NHB Bank kiszervezett tevékenységeinek bejelentése, ellenőrzése és szabályozása nem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak.

A hitelkockázat kezelés körében probléma volt többek között a bank ügyletminősítési eljárásával, valamint az ügyfélminősítésre, a kockázatvállalásra (különösen a döntéshozatali mechanizmusra) és a fedezetértékelésre vonatkozó szabályzataival, illetve azok alkalmazásával.

Fotó: Reviczky Zsolt

Hiányosságokat tárt fel továbbá a bank likviditási és piaci kockázatkezelését, számviteli gyakorlatát, egyes nyilvántartásait, az informatikai rendszer védelmét és a tőkemegfelelés felülvizsgálatát érintően.

Probléma volt emellett a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenysége – elsősorban a tényleges tulajdonosok ellenőrzése – körében is.

Az eljárás több, elsősorban az adatszolgáltatási rendszert és a kapcsolódó belső szabályozási gyakorlatot érintő adatszolgáltatási problémát is azonosított. A jegybank kiemelt fókusszal vizsgálta az adatszolgáltatási hibákat, és – mint azt több korábbi bírsághatározata is jelzi – a jövőben is kiemelt szigorral lép fel az e téren jogsértést elkövető piaci szereplőkkel szemben.

A vizsgálat megállapításai alapján a jegybank kedden publikált határozatában határidő tűzésével kötelezte az NHB Bankot, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg, s erről – a hitelintézet vezető testületei által is megtárgyalt belső ellenőri jelentés megküldésével – számoljon be. Az MNB a jogsértések miatt 19 millió forint bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

vizsgálat NHB Bank MNB büntetés
Kapcsolódó cikkek