Pénz- és tőkepiac

Blöff, trükk vagy valami más Musk bejelentése?

Nem lehet sem megalapozatlan információkat világgá kürtölni, sem lényeges fejleményeket elhallgatni a befektetők elől. Most az amerikai tőzsdefelügyeletre vár annak eldöntése, hogy a Tesla kivonulásáról szóló Twitter-üzenettel Elon Musk megsértette-e a szigorú közzétételi szabályokat.

A finanszírozás biztosítva van­ – ez a rövid mondat vár erő­teljes kifejtésre abból a Twit­ter-üzenetből, amelyet Elon Musk­ Tesla alapító-vezérigazgató tett közzé még kedden annak kapcsán, hogy tervei szerint 420 dolláros árfolyamnál kivezeti a céget a Nasdaqról, hogy saját vízióinak, s ne a befektetők elvárásainak kelljen ezután megfelelniük. Musknak joga van a tőzsdefelügyelettel (SEC) egyeztetett módon kapcsolattartásra használni a közösségi oldalakat, de csak olyan információkat tehet közzé, amelyek valóságtartalmát igazolni tudja.

Azt az áprilisi tréfát még elnézte neki a SEC, amikor a Twitteren a Tesla csődjével viccelődött, most azonban komolyra fordult a helyzet.

A Wall Street Journal értesülései szerint a SEC arra is kíváncsi, hogy miért a személyes, s miért nem a vállalati Twitter-oldalon tett bejelentést, s miért nem a bevett, a befektetők részletes tájékoztatására használatos hivatalos közzétételi formát választotta. Igaz, maga a Tesla még 2013-ban hivatalosan közzétette, hogy ha valaki a vállalatot érintő pluszinformációkra éhes, az kövesse Muskot a Twitteren. Ugyanakkor Musk fiókja nincs feltüntetve a hivatalos információforrások között a cég befektetői kapcsolattartási módozatait taglaló listán – jegyzi meg a Reuters.

a Tesla alapítója
Fotó: AFP/Robyn Beck

Musk a kivonulási tervének megszellőztetésével 11 százalékkal ugrasztotta meg a Tesla árfolyamát, ebből szerdán 2,5 százalék jött vissza. Ha kiderül, hogy Musk a Twitter-üzenet elküldésekor légből kapott finanszírozási tervre hivatkozott, a Tesla-vezér súlyos bírságra és az információt hitelesnek elfogadó, lóvá tett befektetők részéről kártérítési perek sorozatára számíthat. Maga a terv is ezer sebből vérzik.

Frank Schwope, a NordLB elemzője azt a költői kérdést tette fel, hogy ugyan kik azok, akik hajlandók 30-50 milliárd dollárt összedobni egy masszívan veszteséges vállalatért, és kik hajlandók megtartani a részvényeiket csak azért, hogy még kevesebb információhoz jussanak, és még jobban függjenek Musk akaratától.

A vállalat kilenctagú igazgatóságának hat tagja látszólag beállt a 20 százalékos részesedésével legnagyobb tulajdonosnak számító vezérigazgató mögé. Közleményükben jelezték, hogy a múlt héten többször is tárgyaltak a kivezetésről mint lehetőségről, melynek kiértékeléséhez elrendelték a megfelelő vizsgálatok lefolytatását. A mainál 50-nel magasabb, 420 dolláros célárfolyamról nem tettek említést, ahogy a finanszírozás kidolgozási fázisait sem részletezték. A három tag, aki nem írta alá a közleményt: Elon Musk és öccse, Kimbal, valamint Steve Jurvetson kockázatitőkés.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Elon Musk blöff Tesla
Kapcsolódó cikkek