Pénz- és tőkepiac

Esés után be lehet szállni az Nvidiába

A vállalat az önvezető autók, a mesterséges intelligencia és felhőalapú szolgáltatások piacán is ott van.

Az idén az Nvidia az erős konkurencia ellenére a világ vezető GPU- (grafikus kártya) gyártójává vált. Ennek a pozíciónak az eléréséhez több tényező is hozzájárult. A bitcoinmánia és ezen keresztül a bányászása által generált óriási kereslet nagyot lendített az elmúlt években a vállalat teljesítményén, de a videojáték-ipar fejlődése és népszerűsége is folyamatos keresletet teremt a cég termékeire, ráadásul az igények egyre inkább a magasabb kategóriájú, drágább típusok felé mozdulnak.

Fotó: AFP/ Saul Loeb

A fő tevékenységen túl a vállalat az önvezető autók, a mesterséges intelligencia és felhőalapú szolgáltatások piacán is ott van.

A mai piaczárás után teszi közzé második negyedéves eredményét a cég, a helyzet pedig némileg speciális, ami a várakozást és a tényleges számokra adott piaci reakciót illeti. Az Nvidia az elmúlt években szédületes teljesítményt nyújtott, megszokottá vált, hogy az eredménye nemcsak felülteljesíti, de sokszor többszörösen lekörözi az előzetes várakozásokat.

Ennek eredményeképpen nagyon sok minden be van már árazva a mostani 260 dolláros részvényárba, a főbb mutatószámok alapján nagyon drágának mondható a papír. Persze növekedési sztoriról van szó, nem is akármilyenről, de a 45-ös P/E és a 20,54-es P/BV rátánál rendkívül törékennyé vált a papír megingathatatlannak tűnő menetelése. Egy mezei felülteljesítés vagy a növekedés lassulása akár szélsőséges piaci reakciót hozhat magával, ami nagy volatilitást és a újraárazását okozhatja.

A mai gyorsjelentés előtt megvenni a papírt kifejezetten kockázatos lehet. A technikai kép önmagában nem fest rosszul, mindenkori csúcsánál épp ellenállást készül támadni az árfolyam, de a fentebb írtaknak megfelelően nagy mozgást katalizálhat a ma esti gyorsjelentés, amely negatív irányú is lehet.

Ettől függetlenül az Nvidia még mindig nagyon erős vállalat, jól pozicionálva a jövőbeni dinamikus fejlődéshez, így ha beköszönt egy kiadósabb korrekció az árfolyamában, érdemes lehet elgondolkodni a beszálláson.

GPU-gyártó Nvidia mesterséges intelligencia felhőszolgáltatás önvezető autók
Kapcsolódó cikkek