Pénz- és tőkepiac

Fékezhetetlen a lakossági hitelpiac

Több mint hétszázmilliárd forintnyi új fogyasztási- és lakáshitel-szerződést kötöttek 2018 első fél évében a háztartások, vagyis nem csökken a dinamika a lakossági finanszírozási piacon. Lassú ütemben ugyan, de nőtt a lakossági hitelek állománya is.

Mintegy 43 százalékkal növekedett a háztartások új fogyasztási és lakáscélú hitelszerződéseinek összege 2018 első felében az előző év azonos időszakához képest, és megközelítette a 712 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett adataiból. Ez azt jelenti, hogy a lakossági és önálló vállalkozói ügyfelek az első fél év folyamán havonta átlagosan csaknem 120 milliárd forintnyi új hitelt vettek fel, ami sokéves rekord.

Az MNB statisztikái szerint

a háztartások majdnem pontosan 400 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződést kötöttek hat hónap alatt, ami 36 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest.

A lakáshitel-kihelyezések bővülésével párhuzamosan a fix kamatozású konstrukciók aránya is stabilan emelkedik az új szerződéseknél: a legfeljebb egyéves kamatperiódusú kölcsönök súlya egy év alatt 39-ről 22,5 százalékra olvadt. Figyelemre méltó emellett, hogy csak júniusban több mint 85 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a háztartások, ami a válság előtti időszakban volt csak jellemző mennyiség.

Eladó lakás
Fotó: Dunántúli Napló

A fogyasztási hitelek piaca több mint másfélszeresére hízott az első fél évben, így az új szerződések mennyisége 312 milliárd forint fölé emelkedett a jegybanki számsorok szerint. A növekedésben – ahogy ezt az elmúlt években megszokhattuk – kiemelt szerep jutott a személyi kölcsönöknek, amelyekből az egy évvel korábbinál 51,7 százalékkal több, 214,4 milliárd forintnyi fogyott hat hónap alatt.

Több mint duplájára nőtt emellett az újonnan kihelyezett áruvásárlási és egyéb hitelek mennyisége: igaz, itt a volumen jóval szerényebb, valamivel 33 milliárd forint felett mozgott a június végéig tartó időszakban.

Az utóbbi időszakban nem túlságosan népszerű szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is kezdenek megjelenni az új ügyfelek: legalábbis erre utal, hogy hat hónap alatt 32,8 milliárd forint értékben igényeltek belőlük a háztartások, ami 17,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

 

hitelpiac ingatlanok lakások
Kapcsolódó cikkek