Pénz- és tőkepiac

Milliárdokat hozhatott a gyenge forint

Az elemzői várakozások szerint kissé csökkent idén a második negyedévben a Richter-termékek forgalma. A nettó nyereség viszont kiugró lehet a társaság számára kedvező devizaárfolyam-mozgások miatt.

Alapvetően optimisták az elemzői várakozások a Rich­ter második negyedéves beszámolójával kapcsolatban, bár nem az alaptevékenység bevételi és eredményszámai adnak okot a derűlátásra, hanem a társaság szempontjából különösen kedvezően alakuló devizaárfolyamok. A Világgazdaság által megkérdezett elemzők az április–júniusi időszakra vonatkozóan egységesen kis csökkenésre számítanak az árbevételi soron, egyikük pedig stagnálást vár.

Tavaly a második negyedévben 114,1 milliárd forint volt a Richter-termékek forgalma, ez idén 110–114 milliárd forint közt alakulhat.

A korábbi időszakoktól némileg elmaradó bevételi és működési eredményszámokkal kalkulál a KBC Equitas, ugyanakkor várakozásuk szerint a nettó profit – a forint gyengülése miatt – évtizedes csúcsot dönthet. Az értékesítéshez kapcsolódó költségek levonása után fennmaradó bruttó fedezet 66,7 milliárd forint volt a tavalyi időszakban, ennek alakulása is vélhetően negatív lesz, az elemzői várakozások 3,8 és 5 százalék közötti lemorzsolódást vetítenek előre.

A forgalom nem biztos, hogy nő, de a pénzügyi eredmény soron szép számokat várnak az elemzők
Fotó: MTI/Faluldi Imre

Az árbevétel megoszlásán belül kiemelendő lehetett a Vraylar értékesítése az Egyesült Államokban. Erre a nemrég publikált Allergan-jelentésből lehet következtetni: a termék forgalma megközelítette a 115 millió dollárt, amelyből a Richter royaltybevételre jogosult a piac kalkulációi szerint több mint 20 millió dollár értékben.

A második negyedévben az Esmya-eladások Nyugat-Európában gyakorlatilag lenullázódtak, hiszen ebben az időszakban a hatósági korlátozások miatt nem lehetett új kezeléseket indítani.

Kedvező hírt közölt viszont két napja a készítmény forgalmazhatóságáról az Európai Bizottság: az Erste értékelése szerint az engedélyezés csak formai döntés, viszont szükség volt rá ahhoz, hogy az Esmya visszakerülhessen a piacra. A méhmiómagyógyszerrel kapcsolatos egyik bizonytalanság ezzel eltűnt, a következő fontos fejleményre augusztusban lehet számítani: az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala várhatóan még ebben a hónapban döntést hoz a készítmény amerikai törzskönyvezhetőségéről.

Augusztusban dőlhet el a Richter romániai nagykereskedelmi vállalata, a PharmaFarm S. A. további sorsa is: a helyi hatóság június 21-én függesztette fel a működési engedélyét, minimum két hónapra.

A havi 20 millió eurós bevételkieséssel járó intézkedés hatása az elmúlt negyedévi adatok közt még csak minimális mértékben mutatkozik meg.

Az április–júniusi időszakban a Richter szempontjából kedvezően alakultak a főbb devizaárfolyamok. A nem az operatív működéshez kapcsolódó pénzügyi profit ezért számottevő lehet, mivel a román lejhez, a dollárhoz és az euróhoz képest a forint gyengült az időszak során.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

elemzői várakozások Vraylar negyedéves eredmény Esmya Richter
Kapcsolódó cikkek