Pénz- és tőkepiac

Pandora szelencéje baj helyett ezúttal csillogó kincset rejtegethet

A Pandora mutatószámai kimagaslók a szektortársakhoz képest.

A nyári időszakban is lehet találni egy-egy olyan részvényt, amelyre érdemes figyelni. Augusztusban a dán ékszergyártó cég, a Pandora részvényei kerültek a fókuszba. A Pandora híres a kézzel megmunkált és modern ékszereiről, amelyek a világ több mint száz országában, megközelítőleg 7700 értékesítési ponton, köztük 2500 márkaüzletben találhatók meg. A társaság részvényeivel a koppenhágai tőzsdén kereskednek.

A Pandora augusztus elején tette közzé féléves eredményét, amelyet megelőzött egy profitra vonatkozó figyelmeztetés, ebben csökkentették a második féléves eladási várakozásukat.

A rossz hírekre a részvények majdnem 25 százalékos eséssel reagáltak, egészen 319 dán koronáig zuhantak. A vezérigazgató, valamint a pénzügyi igazgató lemondását a befektetők pozitívan értékelték, és az emelkedésnek indult.

Fotó: AFP

A Pandora mutatószámai kimagaslók a szektortársakhoz képest. A sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) 88 százalék (a szektor átlaga 14 százalék körül van). Árfolyamnyereség (P/E) alapon nézve az árfolyama messze elmarad az átlagtól, ez az arány ugyanis a társaságnál 7,85, míg a szektor átlagos P/E-mutatója 14 körül van.

A menedzsment 2019 márciusáig tartó részvényvásárlási programot hirdetett, aszerint 4 milliárd dán korona értékig vásárolnak részvényeket, most a program harmadánál tartanak. Meg kell említeni még az osztalékhozamot is, amely az alacsony kamatkörnyezetben elég vonzónak mondható, ugyanis 4,57 százalék éves szinten, amit két részletben, félévente fizetnek ki a részvényeseknek. Aki az elmúlt hetekben figyelemmel kísérte a társaság részvényeinek alakulását, még ha nem is az alján vásárolt, több mint 10 százalékos nyereséget tudott elérni, ugyanis a részvények árfolyama 400 dán korona közelébe került.

 

ROE RÉSZVÉNYEK Pandora
Kapcsolódó cikkek