Pénz- és tőkepiac

Tartásra ajánlja a nyomdarészvényeket a Wood

A várakozások szerint az idei profit után kevesebb osztalékot fizet a társaság.

Az ANY Biztonsági Nyomda második negyedéves eredményei nem okoznak érdemi elmozdulást a árfolyamában – véli a Wood elemzője. Ajánlása ennek megfelelően maradt a tartás, és nem változtatott az 1406 forintos céláron sem, amely a mostani árfolyam alapján 9,4 százalékos felértékelődéssel kecsegtet.

A Wood rámutatott, hogy az ANY negyedéves árbevétele ugyan 20 százalékkal magasabb lett az egy évvel korábbinál (a várakozást 11,5 százalékkal múlta felül az értékesítés bővülése), de a bruttó profitmarzs 33 százalékról 23 százalék alá olvadt. Alapvetően két fő oka volt annak, hogy a második negyedévre ennyire lecsökkent az ANY árrése.

Fotó: MTI/Szigetvári Zsolt

Az alapanyagköltségek 24 százalékkal emelkedtek, ez az ütem pedig felülmúlta a forgalom bővülését. A profitabilitást csökkentő másik tényező a raktárkészletek átértékelése volt, ami 253 millió forintos mínuszt eredményezett, az első negyedévi több mint félmilliárd forintos plusz után. Szintén nyomást helyez a profitmarzsokra, hogy munkabérre is kénytelen egyre többet fordítani a társaság:

az év első felében a nagyobb volumenű termeléshez kapcsolódó fizetésekre és túlórákra 22 százalékkal költöttek többet, mint tavaly az első hat hónapban.

Az kamatok és értékcsökkenés levonása előtti tételsor (EBITDA) az április és június közötti időszakban 1,55 százalékkal zsugorodott, a 762 millió forintos eredmény azonban még így is majdnem 7 százalékkal magasabb a Wood által vártnál.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Wood elemzés
Kapcsolódó cikkek