Pénz- és tőkepiac

Változik a Konzum által kezelt MKB részvénycsomag tulajdonosi szerkezete

Két lépésben átalakul a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Metis és Metis 2. Magántőkealapok tulajdonában lévő MKB részvénycsomag tulajdonosi szerkezete – tette közzé hétfőn a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. a Budapesti Értéktőzsdén.

Két lépésben átalakul a Konzum Nyrt. leányvállalata, a Konzum Befektetési Alapkezelő által kezelt Metis és Metis 2. Magántőkealapok tulajdonrésze az MKB Bankban. A BÉT honlapján hétfőn közzétett tranzakciók eredményeként

Mészáros Lőrinc és felesége Mészárosné Kelemen Beatrix a Metis és Metis 2. Magántőkealapok kizárólagos befektetőivé válnak,

akik felhatalmazást adtak az alapok kezelését végző Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. igazgatóságának, hogy hozzák nyilvánosságra az alapok befektetőinek személyét.

A hétfőn bejelentett ügyletek első lépéseként a Metis Magántőkealapból kiválással létrejött az Eirene Magántőkealap, amely az MKB Bank 9,99 százalékos részvénycsomagját tulajdonolja.

Az alap kezelését a Minerva Tőkealap-kezelő veszi át a Konzum-csoporttól. Az ügylettel a Metis Magántőkealap tulajdonában lévő MKB részvénycsomag 45 százalékról 35,01 százalékra csökken.

Fotó: Kallus György

A tranzakciók második lépéseként a Metis 2. Magántőkealap kizárólagos tulajdonában lévő Rkofin Befektetési és Vagyonkezelő Kft. a társaságot megillető elővásárlási jog alapján – előre láthatóan szeptember 15-ig – megveszi az MKB Bank Munkavállalói Résztulajdonosi Program Szervezettől a bank 9,62 százalékos tulajdonrészét megtestesítő törzsrészvényeit. A tranzakció zárását követően az Rkofin 4 százalékról 13,62 százalékra növeli tulajdonát az MKB Bankban.

A szükséges felügyeleti eljárásokkal lezárt tranzakciókat követően a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Metis és Metis 2. Magántőkealapok együttesen 48,63 százalékos tulajdonrésszel, illetve ezzel megegyező befolyással rendelkeznek majd az MKB Bank fölött.

A két tranzakció eredményeként a tőzsdei társaság alapkezelőjének MKB fölötti befolyása mindösszesen 0,37 százalékkal csökken. Az ügyletek lezárásához az MNB felügyeleti eljárásai is szükségesek.

A Bank tulajdonosi szerkezete az ügyletek lezárását követően az alábbiak szerint alakul:

Fotó: Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.

 

MKB Bank Mészáros Lőrinc Konzum Eirene Magántőkealap
Kapcsolódó cikkek