Pénz- és tőkepiac

Egyre vonzóbb a palaolajszektor

Az OPEC-en kívüli kitermelő országok napi 8,6 millió hordóval növelhetik a termelést 2023-ig. Ennek túlnyomó részét az amerikai palaolaj-kitermelés teheti ki.

Az olaj kitörésével indult szeptember utolsó hete, a Brent típusú olaj árfolyama 2014 vége óta nem látott szintre emelkedett, kitörve a 80 dolláros ellenállás alól. Az olajár emelkedésével az upstreammel foglalkozó olajvállalatokat érdemes szemügyre venni, de ezúttal az egyenletet már nem árt kiegészíteni az egyre nagyobb teret nyerő, palaolajjal foglalkozó vállalatokkal.

Az OPEC elmúlt években tett próbálkozásai ennek a szektornak a visszaszorítására nem voltak különösebben eredményesek, így a palaolajat kitermelő vállalatok tovább növelhetik piaci részesedésüket.

Az olajkartell legutóbbi jelentése szerint az OPEC-en kívüli kitermelő országok napi 8,6 millió hordóval növelhetik a termelést 2023-ig. Ennek túlnyomó részét az amerikai palaolaj-kitermelés teheti ki.

A szektor vállalatóriásai, mint az ExxonMobil vagy a Chevron, kicsit későn kapcsoltak a palaolaj terén, és bár nem valószínű, hogy gondot okoz majd behozniuk a lemaradást, most mégis inkább a kevésbé ismert nevekre érdemes fókuszálni. Az EOG Resources az egyik prominens szereplőjévé vált a szektornak, az Eagle Ford-területen a legnagyobb kitermelő. A menedzsment tájékoztatása szerint további 9500 kutat fúrhatnak majd az évek során, már 60 dolláros olajár mellett is tartósan 25 százalékkal tudnák növelni évente a kitermelést. Hasonló növekedési potenciált rejt a Pioneer Natural Resources, a vállalat 20 ezer új kutat fúrhat az elkövetkező évtizedben, amelyek magas megtérülést nyújthatnak.

A menedzsment által kijelölt célok alapján itt is 20 százalékos éves növekedés lehet realizálható a kitermelésben. Ebből a néhány számból is látszik, hogy az egyesült államokbeli vállalatok szerepe az olajpiacon egyre hangsúlyosabbá válhat, köszönhetően a túlcsorduló palaolajforrásoknak. A kitermelés növelése az olajárak emelkedése mellett meglehetősen kedvező elegy lehet többek között a fent említett két cégnek. Ennek fényében érdemes lehet elgondolkodni, hogy néhány hasonló elemet beépítsünk a portfóliónkba.

EOG Resources STRATÉGIA Pioneer Natural Resources
Kapcsolódó cikkek