Pénz- és tőkepiac

Fejlett piaci státust kapott a lengyel börze

Közép-Kelet Európában elsőként Lengyelország tőzsdéje kapta meg a fejlett piaci státust.

Közép-Kelet Európában elsőként Lengyelország tőzsdéje kapta meg a fejlett piaci státust – közölte az FTSE Russell a szokásos éves piacvizsgálat eredményét. A felülvizsgálat eredményeként Lengyelország a 25 legfejlettebb globális gazdaság közé került, köztük az USA, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Japán és Ausztrália.

Emellett Lengyelország az első ország közel egy évtizede, és az első olyan közép-kelet-európai ország, amely a fejlett piac státuszára lépett elő.

Fotó: AFP/Janek Skarzynski

„A lengyel tőkepiac dinamikus fejlődése vezetett a fejlett piac státusz elnyeréséhez, ami alapvető változást jelent Lengyelország észlelésében a globális befektetők körében. Lengyelország átsorolása a lengyel kibocsátók iránti érdeklődés további erősödését hozhatja a befektetők körében, és óriási lehetőségeket nyit meg a tőkepiacon. Úgy gondolom, hogy hosszú távon nagyobb tőkeáramlást vonz majd a börzére”– mondta Marek Dietl, a Varsói Értéktőzsde elnöke az átminősítéssel kapcsolatban kiadott közlemény szerint.

Az FTSE Russell 2017. szeptember 29-én jelentette be, hogy Lengyelországot a fejlődő piacról a fejlett piaci státusra frissíti, az országok éves besorolásának eredményeként.

A határozat az FTSE Global Equity Index Series féléves felülvizsgálatával összefüggésben 2018. szeptember 24-én lépett hatályba.

tőzsde Lengyelország FTSE Russell
Kapcsolódó cikkek