Pénz- és tőkepiac

Megküzdhet az OTP a román piacért

Sejthető, hogy a román jegybank miért nem engedélyezte az OTP-nek a Banca Romaneasca megvételét. Piaci források szerint Bukarest növelni akarja az állami tulajdon szerepét a bankszektorban.

Újra megpróbálja eladni görög tulajdonosa a Banca Romaneascát, amely tavaly kis híján az OTP-nél kötött ki. A piaci érdeklődők mellett most az állam is megjelenhet vevőként. A Bursa hírportál információja szerint a román hatóságok a többségi állami tulajdonban lévő Eximbankot látnák szívesen a Banca Romaneasca új gazdájaként, összhangban a kormányon lévő szociáldemokrata párt (PSD) javaslatával, hogy a román állami tulajdont a bankszektoron belül 15-20 százalékra kellene növelni a mai 5-6 százalékról.

A folyamat épp a Banca Romaneasca megszerzésével indulna, amely azért nem került az OTP tulajdonába, mert a román jegybank a célegyenesben indoklás nélkül megvétózta a tranzakciót. A magyar nagybank menedzsmentje a meglepő döntés után újra hitet tett romániai jelenlétének erősítése mellett. A külföldi érdekeltségek szerepe ugyanis egyre nő a profittermelésben, idén az első fél évben a leánybankok az OTP csoport nyereségének 39 százalékát hozták, míg egy éve 33 százalék volt az arány.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Csányi Sándor elnök korábban jelezte: az a cél, hogy a külföldről érkező bevételek aránya 70 százalékra emelkedjen a csoporton belül.

A Banca Romaneasca tulajdonosa, a National Bank of Greece (NBG) a román állami tulajdonos esetleges megjelenését nem kommentálta, az értékesítési folyamat ettől függetlenül zajlik.

A vevőjelöltek szep­tember 24-ig tehetnek ajánlatot.

A román sajtó három piaci érdeklődőről tud:

  • egyikük az amerikai JC Flowers, amely a közelmúltban vásárolta meg a szintén görög érdekeltségű Piraeus Bank Romaniát.
  • Vevőjelölt még az Axxess Capital befektetési alap többségi tulajdonában lévő Patria Bank,
  • valamint a görög Vardinogiannis Group, amely a Marfin Bank révén szintén jelen van a román piacon.
  • Az NBG az év végéig szeretne megválni az 1,46 százalékos piaci részesedésű, 1,3 milliárd eurós eszközállományú Banca Romaneascától.

    A piaci szereplők és az állam részéről is felfokozott érdeklődés érthető: a román bankszektor meglehetősen jó állapotban van, a helyi hitelintézetek adózott nyeresége az év első felében 774 millió euró lett, harmadával több, mint 2017 január–júniusban. Elemzők szerint a kiugró eredmény a magasabb hitelezési tevékenységnek és a portfóliótisztításoknak köszönhető.

    A bankok összesített mérlegfőösszege 93,5 milliárd euró volt július végén, a nem teljesítő hitelek aránya pedig 5,7 százalékra mérséklődött.

    A román állam tervei magyarázatul szolgálhatnak arra, miért hiúsult meg, hogy a Banca Romaneasca az OTP csoporthoz kerüljön. A döntést a romániai jegybank nem volt köteles indokolni, így tavasz óta csak találgattak az elemzők a meglepő lépés hátteréről. Az OTP előbb megfellebbezte a nemzeti bank határozatát, majd néhány héttel később visszavonta a döntés megváltoztatására vonatkozó kérelmét.

    A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

    Banca Romaneasca OTP
    Kapcsolódó cikkek