Pénz- és tőkepiac

Az akvizíciókra összpontosít az OTP

A bankszektor és az OTP tovább nőhet az idén is a tavalyi rekordév után – mondta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a Világgazdaságnak. A felvásárlások állnak a középpontban, új országokban is terjeszkedhet a bank.

Rekordnyereséget ért el tavaly az OTP. Milyen tényezőknek volt ez köszönhető?

Egyrészt a kedvező gazdasági folyamatoknak. Nagy jelentősége van annak, hogy a gazdaságot már minden lehetséges motor hajtja. Az is nő, a fogyasztás is bővül az éveken át tartó stagnálás után, emellett a magánberuházások is növekednek. Ez teret ad a bankszektornak arra, hogy az állományait növelje. Ennek köszönhető, hogy csak Magyarországon organikus úton 11 százalékkal nőtt a hitelállományunk. Jelentősen hozzájárult az eredményhez, hogy az akvizíciók révén csoportszinten még plusz 15 százalékkal nőtt a teljesítő hitelállomány. Nem azt az időszakot éljük, amikor árat, kamatot lehet emelni, így a növekedés az eredménybővülés egyik forrása. A másik pedig az volt, hogy az új hitelek minősége sokkal jobb, mint a korábbiaké, a korábbi hitelek céltartalékaiból pedig visszaírásra került sor.

Az idén mit vár a gazdaságban és a bankszektorban?

További növekedést várok. Minden országban, ahol jelen vagyunk, jó irányban alakul a gazdaság, növekedés van. A hitelállomány mind a lakosságnál, mind a vállalatoknál nőhet. A lakosságnál elsősorban a jelzáloghitelek növekedésére számítok.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója
Forrás: VG

Az akvizíciós tervekkel kapcsolatos bejelentéseket várja a leginkább a piac. Ezen a téren mire lehet számítani?

A piacnak még várnia kell egy kicsit, mert ezek eléggé bizalmas dolgok. Egy korai hír akár a meghiúsulását is eredményezheti egy akvizíciónak. Az év közepe táján többet tudok majd mondani.

Mely országokban terjeszkednének tovább?

Mindenhol, ahol jó a gazdaság, és jelentős piaci szereplővé tudnánk válni, de elsősorban azokban az országokban, ahol jelen vagyunk, de kicsi a piaci részesedésünk. Ilyen például Szlovákia és Románia, ahol folyamatosan keressük a célpontokat.

Említette, hogy egy-két új országgal is szemezget az OTP. Lehetne pontosabban tudni, melyek ezek?

Igen, mind a kettő európai ország…

Az OTP nagyjából egymilliárd eurót költene felvásárlásokra
Forrás: VG

Ukrajna nemrég bejelentette, hogy privatizálná az állami bankjait. Ezekről mi az OTP véleménye?

Minden bankot megvizsgálunk, amelyet a térségünkben privatizálnak, legyen az Ukrajnában, vagy akár távolabb, Oroszországban. Nyilván azon múlik, hogy milyen bankról van szó, milyen szinergiát látunk benne, mekkora és mennyiért lehet megvenni. Ettől függően fogunk dönteni.

Az osztalékot ez hogyan fogja érinteni?

Az évről évre növekszik, a 2017-es év után várhatóan 15 százalékkal többet fogunk fizetni, mint 2016 után. Reményeink szerint a 2018-as eredmény után is többet fogunk fizetni, de ez még kérdés, hiszen a részvényesek számára a legfőbb értéknövekedést a sikeres akvizíciók jelentik. Tehát ha olyan akvizíciót látnánk, amelyet nagyon érdemes végrehajtani, akár olyan áron is, hogy nem fizetünk osztalékot, akkor a részvényesekkel való konzultáció után akár abba is belevágnánk.

Mennyi pénzt fordítana az OTP felvásárlásokra?

Ami most a horizonton van, az nagyjából egymilliárd euró.

Rekordnyereség az OTP-nél

Minden idők legnagyobb adózott eredményét érte el tavaly az OTP. A pénzügyi csoport a számviteli soron 281 milliárd forintos, az egyszeri tételeket figyelmen kívül hagyó korrigált adózott eredmény során 284 milliárd forintos éves nettó profitról számolt be. A legtöbb nyereség a magyarországi alaptevékenységből jött be, de a többi csoporttag is szinte kivétel nélkül jól teljesített. A nyereséget növelte, hogy 51 százalékkal csökkenteni lehetett a kockázati költségeket és a két új bank (a horvát Splitska és a szerb Vojvodjanska) akvizíciója. A teljesítő hitelállomány és a betétállomány is nőtt tavaly. Az utolsó negyedévben 68,5 milliárd forint lett a nettó eredmény, a korrigált nettó profit pedig 59,5 milliárd forint volt. Mindkét adat felülmúlta az elemzők várakozásait, és bőven több mint a kétszerese az egy évvel korábbinak. | VG

 

OTP Csányi Sándor
Kapcsolódó cikkek