Pénz- és tőkepiac

Rekordnyereségre készülnek idén a biztosítók

Mind az élet-, mind a nem életág javított az eredményességén az év első hat hónapjában.

Rekordnyereséget értek el a hazai biztosítók az első fél évben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint az ágazat 40 milliárd forintnál is nagyobb nettó profitról számolt be az első hat hónap után, ami egyrészt csaknem 25 százalékkal magasabb a tavalyinál, másrészt történelmi csúcsnak számít. Mind az élet-, mind a nem életág javított az eredményességén. Az életág biztosítástechnikai eredménye 12 százalékkal 13 milliárd forintra nőtt, a nem életág pedig szinte robbantott, 17,2 milliárd forintos biztosítástechnikai eredménye 62 százalékkal lett magasabb a tavalyinál.

Fotó: Varga György

A díjbevétel a teljes biztosítási szektorban 7 százalékkal 520 milliárd forintra emelkedett. Az életágon 3,7 százalékkal emelkedett a díjbevétel 236,5 milliárd forintra. A nyugdíjbiztosítások az idén is tarolnak, a személyijövedelemadó-kedvezménnyel támogatott konstrukciók díjbevétele 28,3 százalékkal 34,9 milliárd forintra emelkedett. A jegybank adatai szerint június végén már több mint 264,6 ezer embernek volt ilyen biztosítása.

A nem életágban 10 százalékot meghaladóan nőtt a díjbevétel a múlt évhez képest, és megközelítette a 284 milliárd forintot. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál (kgfb) az idén is folytatódott a díjbevétel-növekedés, az első hat hónapban 13,4 százalékkal több folyt be, mint tavaly, és a teljes díjbevétel megközelítette a 94 milliárd forintot. Ez rekordnak számít, 2011 és 2014 között az egész éves kgfb-díjbevétel alacsonyabb volt, mint idén az első félévi.

A casco biztosításból származó díjbevétel is dinamikusan nőtt az idén, 16 százalékkal 45 milliárd forint fölé ugrott. A lakásbiztosításoknál pedig 5 százalékos növekedés volt, ami 61,5 milliárd forintnyi díjbevétel-növekedést eredményezett. Utóbbi egyébként elég szerény, hiszen a biztosítók a díjakat az mértékével indexálják. Kiemelkedő növekedést mértek az utasbiztosításoknál, ami azzal is összefügghet, hogy a növekvő reálbérek miatt többen utaznak külföldre. Emellett megugrott a betegségbiztosítások díjbevétele is.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

biztosítás rekornyereség
Kapcsolódó cikkek