Pénz- és tőkepiac

További emelkedést várnak az amerikai piacon

A FAANG-cégeknek köszönhető a rali döntő része.

Az augusztus végi adatok azt mutatják, hogy az S&P 500 11 szektora közül csak három olyan van, amelyik felülteljesítette az indexet: az egészségügy (11,2 százalék), a mindennapi fogyasztási cikkek (18,6), illetve a technológiai (19,6). A teljes piac emelkedésének jelentős hányada származik ezekből az iparágakból, de

a rali döntő része csak öt vállalatnak köszönhető, mozaikszóval a FAANG csoportnak.

Az egyik A, az Apple idén mintegy 35 százalékot emelkedett, így 1 milliárd dollárt meghaladó tőzsdei értékkel rendelkezik, míg a mozaik másik A betűje, az Amazon 75 százalék közelében ralizott. Az Amazon múlt hét kedden szintén átlépte az ezermilliárd dolláros tőzsdei kapitalizációt, így a második ilyen méretű amerikai lett.

A többi FAANG-részvény közül a Google-anya, az Alphabet – a G betű tulajdonosa – 15 százalékkal emelkedett az idén, a Netflix pedig csaknem 90 százalékkal jutott feljebb. A Netflix-rali ugyanakkor nagy volatilitással járt együtt:

az online videókat terjesztő vállalat június eleje óta több mint 7 százalékot, a rekord óta pedig 14 százalékot esett a legfrissebb negyedéves jelentés után.

A csapat F betűje a Facebook, amely jó teljesítményt ért el a 2018-as év nagy részében, de lendületét a legfrissebb negyedéves eredmények után hirtelen elvesztette. A közösségi média óriása 2018 egészében már 3 százalékos mínuszban van.

Fotó: AFP

A feltörekvő piacokkal és Donald Trump kereskedelmi háborújával kapcsolatos aggodalmak továbbra is jelen vannak a tőzsdén. Ennek ellenére a részvényallokációs javaslatokat összesítő mutató a Bank of America Merill Lynch (BofA/ML) adatai szerint csak keveset esett, 56,9-ről 56,4 pontra.

A mérőszám az S&P 500-as indexszel ellentétesen mozog, vagyis csökkenése a hangulat javulását jelenti.

A mostani kilenchavi mélypont – a hangulat 2016 közepétől 2017 végéig tartó javulása után – akár fordulópont is lehet. A nagy amerikai bankházak emelni kezdték a vezető amerikai indexre vonatkozó várakozásaikat.

A BofA/ML előrejelzése szerint a következő 12 hónap újabb 10 százalékos emelkedést hozhat, így szerintük az S&P 500 egy év múlva 3202 pont közelében lehet. A Credit Suisse szerint a mutató a következő évben megütheti a 3350-es értéket is. A bankház a várakozását arra alapozza, hogy az erőteljes eredménynövekedés, valamint a szintén markáns növekedése miatt a piac emelkedni fog akkor is, ha a hozamgörbe inverzzé válik (amit recesszióra utaló előrejelzésként tartanak számon), valamint időközi félidős választások és a Fednél kamatemelési sorozat várható.

Most a piacot az sem zavarja, hogy a török és az argentin folyamatok hatására a fejlődő piaci valuták leértékelődnek, illetve hogy Dél-Afrika recesszióba süllyedhet.

Trump kereskedelmi politikája pedig azzal foglalja le a többi jelentősebb ország figyelmét, hogy miként alakítsák saját kereskedelmi politikájukat, esetleg milyen válasszal vágjanak vissza az amerikai lépésekre.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Netflix bofa amerikai részvénypiac FAANG
Kapcsolódó cikkek