Pénz- és tőkepiac

Beárazta a piac az ltp-sztorit

A Duna House bruttó profitjából a jövő évtől eltűnik ugyan mintegy 140 millió forint, de a lakás-takarékpénztári támogatások megszüntetése miatt várhatóan nőni fog a lakásvásárlásokhoz felvett hitel összege, ez pedig kedvező a társaság szempontjából.

Változatlanul a lakás-takarékpénztári (ltp) szerződések állami támogatásának kivezetése a legfontosabb hír, amely befolyásolja a Duna House (DH) részvényeinek piacát – mondta a Világgazdaságnak Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője.

Októberben a Duna House-papírok mintegy 10 százalékkal értékelődtek le, ugyanakkor a lakás-takarékpénztári közvetítést eddig sem tekintette meghatározó elemnek a piac a DH növekedési sztorijában. Cinkotai Norbert szerint az ltp-szerződések eltűnésével párhuzamosan emelkedni fog a hitelközvetítés volumene, aminek hatása középtávon jelentkezik a társaság eredményében.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A várakozások szerint a DH bruttó profitjából éves szinten mintegy 140 millió forint tűnik el a jövő évtől kezdve, a kiesés viszont ellensúlyozható, hiszen a teljes pia­con nő a közvetített lakáshitelek volumene és az ingatlanértékesítés is. A piaci megítélése szempontjából fontos lesz a harmadik negyedéves jelentés:

a társaság lengyelországi akvizíciója (Metro House) két évvel ezelőtt történt, és az ottani szegmens a lakásközvetítés tekintetében eddig csalódást okozott, csak a hitelértékesítésben hozta a várt eredményeket.

A KBC várakozása szerint kedvező hír lehet a Duna House szempontjából, hogy egy törvényjavaslat szerint az elhúzódó építési projektek esetében egyes új építésű lakóingatlanokra 2020 után is alkalmazható lehet az 5 százalékos mértékű lakásáfa, ha a kérdéses épületek szerkezetkészek. A KBC változatlanul 4500 forintra tartja a Duna House-részvények fair értékét.

Az ltp-támogatások kivezetésének negatív hatása – részvényenként nagyságrendileg mintegy 300 forint – az elmúlt napokban beárazódott a Duna House-papírok árfolyamába

– mondta a Világgazdaságnak Gaál Gellért, a Concorde részvényelemzője.

Véleménye szerint a piaci környezetet alapvetően befolyásoló parlamenti döntés után a Duna House menedzsmentje transzparens módon járt el, hiszen pontosan tájékoztatta a befektetőket az intézkedés várható hatásairól. A társaság bejelentése szerint – emlékeztetett az elemző – az első fél évben 68 millió forintos bruttó profitot hozó szegmens eltűnése ellenére a Duna House többféle módon is hasznot húzhat az intézkedésből.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

lakástakarék Duna House
Kapcsolódó cikkek