Pénz- és tőkepiac

Látványosan fogynak a Plotinus tulajdonosai

Kapva kaptak az alkalmon a befektetők, és hatezer forinton elpasszolták a Plotinus-részvények oroszlánrészét a részvénytársaságnak.

A Plotinus visszavásárolta saját részvényei mintegy háromnegyed részét – derül ki a cég igazgatóságának a honlapján közzétett rendkívüli tájékoztatásából.

A már korábban a tőzsdéről való kivonulást meghirdető részvénytársaság 149 666 darab saját törzsrészvényt vásárolt 6000 forintos árfolyamon.

A visszavásárlás eredményeként a társaság nem saját tulajdonban álló törzsrészvényeinek a száma 32 130-ra csökkent. Emellett a részvényesek tulajdonában áll még 26 739 szavazatelsőbbségi és 200 osztalékelsőbbségi is.

Fotó: Kallus Gyögy / VG

 

Az összes szavazattal bíró, nem saját részvény száma 58 869. A visszavásárlás lehetőségével élve néhány korábban tetemes részesedéssel rendelkező befektető valamennyi részvényétől megszabadult, vagy drasztikusan leépítette részvényállományát.

Teljesen kiszállt a Plotinusból a ForProfit Kft. és a Keletfa Kft., a társaságot alapító Zsiday Viktor pedig 10 446 törzsrészvényt értékesített. A Zsiday százszázalékos, közvetlen tulajdonában álló Tündérszikla Vagyonkezelő Zrt. 9000 törzsrészvényt idegenített el.

A társaság sajátrészvény-vásárlása és a tulajdonosi részvényértékesítések hatására két 5 százalékos részesedést elérő tulajdonosa maradt a cégnek. Szabó Zoltán Sándor, a társaság igazgatótanácsának elnöke közvetett és közvetlen tulajdonában 1654 törzsrészvény, 9056 szavazatelsőbbségi és 50 osztalékelsőbbségi részvény van.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Plotinus tőzsde
Kapcsolódó cikkek