Pénz- és tőkepiac

Megtízszerezte Magyarország aranytartalékát a jegybank

A korábbi 3,1 tonnányi tartalékról 31,5 tonnára emeli aranytartalékát a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a stratégia felülvizsgálatát Orbán Viktor, miniszterelnök kezdeményezte egy évvel ezelőtt – mondta Matolcsy György, jegybankelnök.

A korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emeltük Magyarország aranytartalékát

– jelentette be Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Ezzel a világ egyik sereghajtójából középmezőnybe zárkóztunk fel szempontjából. Hozzátette, egy évvel ezelőtt Orbán Viktor, miniszterelnök kérte fel a jegybankot, hogy gondolják újra az aranystratégiát.

Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: Illyés Tibor

Világszerte számos ország felülvizsgálta a stratégiáját, és a korábban tartalékolt mennyiség többszörösére emelték a tartalékokat. Az arany biztonságot nyújt, kockázatmérséklést és a nemzeti öntudat szempontjából sem elhanyagolható

– ismertette Matolcsy György. Beszélt arról is, hogy korábban már úgy döntöttek, a magyar tartalékokat hazahozzák, ekkor 3,1 tonnányi aranyat helyeztek el Magyarországon.

A monetáris tanács tagjai is felsorakoztak a jegybankelnök mögött
Fotó: VG / Vémi Zoltán

Szeretném megköszönni a felkérést Orbán Viktornak, amiért kérte a felülvizsgálatot. Emellett Nagy Márton, alelnöknek, Pleschinger Gyulának, a Monetáris Tanács tagjának és Hergár Eszternek, az MNB ügyvezető igazgatójának is köszönöm a koordináló munkát

– zárta beszédét Matolcsy György.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

 

Matolcsy György MNB aranytartalék
Kapcsolódó cikkek