Pénz- és tőkepiac

Kötvényeket vásárolt vissza a Nemzeti Vagyonkezelő

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lejárat előtt visszavásárolta, illetve visszaváltotta az állami tulajdonú Richter-törzsrészvényekre átcserélhető, 903,8 millió euró össznévértékű, évi 3,375 százalékos kamatozású kötvények 100 százalékát – közölte a vagyonkezelő.

A vagyonkezelő első lépésben, október 12-én az átcserélhető kötvények össznévértékének mintegy 88 százalékát vásárolta vissza készpénzben, 826,558 millió euróért.

A vételárat az ajánlattételi felhívásban szereplő 102,75 és 103,50 százalék közötti ársáv legalsó szintjén, a kötvények névértékének 102,75 százalékában határozta meg az MNV.

Fotó: VG

A kötvények fennmaradó 12 százalékánál az MNV Zrt. október 15-én gyakorolta visszaváltási jogát. Az MNV Zrt. a névértéken visszaváltott kötvények után több mint 110,21 millió eurót utalt át a letétkezelő útján a kötvényesek részére november 14-én.

Ezzel az ügylettel a magyar államnak a kötvényből eredő valamennyi kötelezettsége megszűnt, a kötvényt érvénytelenítették.

Az MNV Zrt. a Goldman Sachs International és az Equilor Befektetési Zrt., mint főszervezők közreműködésével bonyolította le az ügyletet.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek