Pénz- és tőkepiac

Stabilan teljesít az ANY nyomda

Az ANY nyomdának jelentős a bulgáriai és a romániai tevékenysége, az árbevételben az export aránya meghaladja a 40 százalékot.

Múlt hét kedden, piaczárást követően tette közzé az ANY Biztonsági Nyomda a harmadik negyedéves eredményszámait. A társaság piacvezető biztonsági nyomda Magyarországon, termékpalettája a magas hozzáadott értékű, biztonsági elemekkel ellátott matricáktól az okmánykártyákon át egészen a hagyományos nyomdaipari termékekig terjed.

Jelentős a bulgáriai és a romániai tevékenysége, az árbevételben az aránya meghaladja a 40 százalékot. A vállalat részvényeit 2005 óta a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzik.

A bevétel éves alapon a harmadik negyedévben a hatodával nőtt, a bővülést főként a hazai eladások segítették, az exportból származó árbevétel kissé csökkent. Költségoldalról az anyag- és bérköltségek emelkedése rontotta az eredményt, az utóbbi a szakképzett munkaerő hazánkban egyre jobban érzékelhető hiányával magyarázható.

A jövőben több nagy kapacitású, automatizált gép üzembe helyezését tervezi a vállalat menedzsmentje, így a hatékonyság javításával csökkennének a ráfordítások, ami eredménynövelő hatású lenne. Mind a nettó eredmény, mind az EBITDA jelentősen növekedett, az utóbbi esetében az éves eredménycél 83 százaléka már teljesült. Ennek köszönhetően egyre nagyobb az esély arra, hogy a cég az idei üzleti évre a tavalyinál magasabb, 81 forintot meghaladó osztalékot fizessen a részvényeseinek.

Péntek reggel pedig újabb pozitív impulzus érkezett az ANY nyomdától:

ők szállíthatják a nyomdai termékeket a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásokhoz.

A Nemzeti Választási Irodával kötött szerződés keretösszege nettó 2,3 milliárd forint, ami az éves árbevétel 8 százalékára rúg. Az elemzők szerint az ANY bevételtermelő képessége jó, a cég stabil működésének és diverzifikált tevékenységi körének köszönhetően immunis a gazdasági ciklusokra. Emellett magas osztalékot is fizet, hiszen a 6,5 százalékos osztalékhozam 3 százalékponttal magasabb a 10 éves magyar állampapír hozamánál.

STRATÉGIA nyomdaipar ANY Nyomda
Kapcsolódó cikkek