Pénz- és tőkepiac

Tőkeinjekcióra van szükség

Tulajdonosi nemtörődömség áldozata lehet az EHEP, ha nem kerül sor tőkebevonásra, felszámolásba csúszhat a társaság – mondta a lapunknak Fodor László, a lemondott igazgatóság elnöke.

Nem az a meglepő, hogy november 7-én lemondott az Első Hazai Energia-portfolió Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (EHEP) teljes vezetősége, hanem az, hogy ilyen sokáig húzták. Már a féléves jelentés közzétételekor nyilvánvaló volt, hogy októberben elfogy a portfóliókezeléssel foglalkozó társaság pénze. Félévkor 10,58 millió forintra zsugorodott a saját tőke, miközben az első fél évben a tőzsdei vegetálás költségei elégettek 10,87 millió forintot.

Fotó: VG / Kallus György

Tavaly év végén csökkent kritikus szintre az EHEP likviditása,

az akkori 22 millió forint saját tőkét is csak arra tartotta elegendőnek a menedzsment, hogy elkerüljék a felszámolást, s rendezett körülmények között zárják le a társaság ügyeit. Ilyen értelmű javaslatot terjesztettek idén tavasszal az évi rendes közgyűlés elé, ám ezt a megjelent részvényesek elutasították.

Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a majdnem 40 százalékkal rendelkező Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. (DVG) képviselője és egy vele együtt szavazó, legalább 1 százalékot képviselő részvényes döntött. Az EHEP-nek ugyan van egy másik nagytulajdonosa is, de a 32 százalékot birtokló Buda-Cash Brókerház vagyonkezelője a tulajdonosi megfeleltetésnek is csak többszöri nekifutásra tudott eleget tenni, s a közgyűléseken sem jelenik meg.

Érthetetlen, hogy tavasszal a rendes közgyűlésen miért szavazták le a részvényesek a tőzsdei kivezetést, mert azóta sem érkezett konstruktív javaslat a folytatásra, márpedig ha nem kerül sor tőkebevonásra, felszámolásba csúszhat a társaság – mondta a Világgazdaságnak Fodor László, a lemondott igazgatóság elnöke. Hozzátette:

a rendkívüli közgyűlést, amelynek az új vezetőségről és a társaság közelgő fizetésképtelenségével előálló helyzetről kellene döntenie, december 21-re hívták össze, s az igazgatóság legfeljebb január 4-ig, a megismételt közgyűlésig látja feladatait.

Bár a lemondással ultimátumot nyújtott be a nagytulajdonosoknak az igazgatóság, csodákra nem számíthatunk. A Buda-Cash felszámolását végző PSFN évek óta nem vesz részt a társaság életében. A dunaújvárosi önkormányzathoz kötődő DVG képviselője több közgyűlésen is részt vett az elmúlt időszakban, ám az ügyvédi irodától azt a felvilágosítást kaptuk, hogy csak eseti megbízásokat teljesítenek, s nincs a tulajdonosnak olyan munkatársa, aki dedikáltan ezzel a részvénypakettel foglalkozna, az igazgatóság általában egyedi döntéseket hoz.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

tőzsde EHEP
Kapcsolódó cikkek