Pénz- és tőkepiac

Tovább nőtt a készpénzállomány

Szeptemberhez képest 45 milliárd forinttal több pénz forgott, a teljes összeg elérte az 5855 milliárd forintot a jegybank adatai szerint.

Folytatódott a forgalomban lévő készpénzállomány havi átlagának emelkedése, szeptemberhez képest 45 milliárd forinttal több pénz forgott, és a teljes összeg elérte az 5855 milliárd forintot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint.

A bankok háromhavi betéti állománya a hónap végére 50 milliárd forintra csökkent, ami összhangban van a jegybank eszközprogramjának átrendezésével. Ennek egyik pontja szerint ezt az állományt év végéig nullára csökkentik.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

Az egynapos betéti állomány átlagos szintje 161 milliárd forinttal esett, és októberben 712,5 milliárd forintot tett ki, ami az MNB szerint a bankrendszer likviditáscsökkenését jelzi. A központi kormányzat betétei 133 milliárd forinttal, a külföldi kötelezettségek 22 milliárd forinttal emelkedtek. Eszközoldalon a külföldi követelések átlagos és hó végi állománya egyaránt növekedett októberben, amiben az Európai Bizottságtól érkező pénzek is jelentős szerepet játszottak – derült ki a jelentésből.

A forintlikviditást nyújtó euró devizakamatcsere-ügyletek (FX-swap) tenderein egy, hat és tizenkét hónapos lejáratú szerződéseket egyaránt kötött a jegybank a hitelintézetekkel. Októberben a lejáró swapokat teljesen megújították, ezen keresztül egyelőre nem csökkentette az MNB a kiszorítandó likviditás mértékét.

készpénz betétállomány MNB
Kapcsolódó cikkek