Pénz- és tőkepiac

Jefferies: kulcsszerephez jutott a cariprazine

Jelentős mértékben megemelte a Jefferies részvényelemzője, James Vane-Tempest a Richter által kifejlesztett cariprazine antipszichotikum értékesítési kilátásait.

Jelentős mértékben megemelte a Jefferies részvényelemzője, James Vane-Tempest a Richter által kifejlesztett cariprazine antipszichotikum értékesítési kilátásait. Pénteken közreadott elemzéséből kiderül, hogy az idén a Richter a készítmény amerikai forgalma után 21,5 milliárd forint helyett 26,7 milliárd forintot tehet zsebre. Az Amerikában Vraylarként ismert gyógyszer felfuttatásában kulcsszerepe volt annak, hogy azt a kereskedelmi partner (Allergan) agresszív fogyasztói kampánnyal is támogatta.

Az elemző szerint a csúcsévben, 2025-ben ezért nem 1,1 milliárd, hanem 1,4 milliárd dollár lesz a Vraylar-forgalom az Egyesült Államokban, ebből 17,5 százalék a Richternek jutó royalty. Vane-Tempest már 90 százalék esélyt lát rá, hogy a Vraylar alkalmazhatóságát a bipoláris depresszió kezelésére is kiterjeszti az amerikai szakhatóság, ezért frissített modelljében a cariprazine-készítmény 2472 forintos értéket testesít meg minden egyes Richter-részvényben (a pénteki záróár alapján ez 44 százalékos arány). A gyógyszerre kulcsszerep vár a következő öt évben is: várhatóan az üzemi eredménynek is a cariprazine-eladások adnak lökést, a Jefferies 2022-re 19 százalékos EBIT-marzzsal kalkulál, amely a royalty nélkül mindössze 8 százalékos lenne.

A Jefferies elemzése több negatív tényezőre is rámutat. Idén 30 millió euró lehet az Esmya-forgalom (a tavalyi 93 millió euró után), s hiába a termék újbóli piaci bevezetése, jövőre sem várható érdemi növekedés az értékesítésben, ráadásul a készítmény EU-s szabadalmi védettsége 2020 májusában lejár. Pesszimisták a Bemfola nevű termékkel kapcsolatban is: 2020-ra a korábban remélt 80 millió euró helyett csak 55 millió euróra futhat fel a forgalmazás. Összességében 2022-ig évi 2,5 százalékos nyereségnövekedést vár az elemző a Richtertől, idén 428 milliárd forint bevétel mellett 58,9 milliárd forint adózott profittal kalkulál. Ajánlása – a Vraylar kilátásainak javítása ellenére – maradt a tartás, a célárat 5470-ről 5520 forintra emelte, ennél a pénteki záróár (5625 forint) már magasabb volt.

elemzők Richter jefferies
Kapcsolódó cikkek