Pénz- és tőkepiac

Modellfrissítésből profitálhat a Ford

A harmadik negyedévről kiadott jelentésből elsősorban az látszik, hogy a Ford küszködik a nemzetközi értékesítéssel és növekedéssel. Stratégia.

Amikor legutóbb szemügyre vettem a Forddal kapcsolatos befektetési lehetőségeket, konklúzióként más amerikai autógyártókat helyeztem a vállalat elé. Akkor 14 dollár közelében mozgott az árfolyam, de erős kockázati tényezőket fedezhettünk fel fundamentális alapokon a papírban. Azóta 8 dollár közelében is járt a kurzus, itt pedig már érdemes lehet egy újabb pillantást vetni a második legnagyobb autógyártóban rejlő lehetőségekre.

A legutóbbi gyorsjelentés csak részben igazolta a korábban megfogalmazott aggodalmakat. A harmadik negyedévről kiadott jelentésből elsősorban az látszik, hogy a Ford küszködik a nemzetközi értékesítéssel és növekedéssel, ugyanakkor kiemelkedően jó, 10,2 százalékos, dollárban mért profitmarzzsal dolgozik Észak-Amerikában, és az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendő modelljei továbbra is jól fogynak. Ráadásul a legrosszabbul teljesítő crossover kategóriában is új modellek érkeznek jövőre a Fordtól a piacra, amivel újult erőre kaphat ennek a szegmensnek a forgalma. A gyártósoron várakoznak még új pick-upok (köztük az új Ranger), hobbi- és igazi terepjárók is, amelyekhez a menedzsment bevallottan nagy reményeket fűz.

A profitabilitással kapcsolatban természetesen megkerülhetetlen az alapanyagok árának emelkedése, ami a folytatásban is nyomást helyezhet a marzsokra. Ezt ellensúlyozza a termékportfólió előbb említett korszerűsítése, ami a két számjegyű tartományban tarthatja a járműveken elérhető marzsot. Ha emellett a gyengébben teljesítő piacokon megfelelően tud költséget csökkenteni a vállalat, és új, jól teljesítő modelleket dob piacra, azzal meg tudná nyugtatni a benne bízó befektetőket.

Ezek mentén könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy a Ford vissza tud térni az eredménynövekedés útjára, 9-10 dolláron akár többéves távlatban is vonzó lehet a papír. Az értékeltségi mutatók is egészen barátságosak ezeken a szinteken, ráadásul a 9 dolláros árfolyamnál 6,5 százalékos osztalékhozammal rendelkezik a papír.

Ranger Ford
Kapcsolódó cikkek