Pénz- és tőkepiac

Nem megy az idén az abszolút hozamú alapoknak

A legjobban az OTP EMDA-nak ment az idén, a lakossági sorozat árfolyama 7,5 százalékot emelkedett az év eleje óta.

Nem megy az idén az abszolút hozamú alapoknak. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége 160 különféle abszolút hozamú alapsorozatot tart nyilván, ezek közül kevesebb mint ötven áll pluszban az év eleje óta, és két kézen meg lehet számolni azokat a konstrukciókat, amelyeknek a hozama meghaladja az inflációt. A legjobban az OTP EMDA-nak ment az idén, a lakossági sorozat árfolyama 7,5 százalékot emelkedett az év eleje óta.

Az egyébként „jelentős” kockázati besorolású alap az elmúlt három hónapban különösen jól teljesített.

Az alapkezelő legfrissebb jelentése szerint az alap a kedvező feltörekvő piaci folyamatokból, illetve a török piac pozitív korrekciójából is profitált. Az árfolyam további alakulására pedig a nyersanyagok, elsősorban a nemesfémek árfolyama, illetve a feltörekvő piaci eszközök ára lehet hatással.

Fotó: Vémi Zoltán

Nem sokkal maradt el az EMDA-tól a Dialóg Sovereign PB alapja, amely szintén több mint 7 százalékos pluszban áll az idén.

Az idei pluszok döntő részét azonban az év első öt hónapjában szedte össze az alapkezelő, június óta gyakorlatilag stagnál az árfolyam. Az OTP Trend alap is ott van a dobogón a szélesebb befektetői kör által elérhető alapok között, a lakossági sorozat 4,57 százalékos pluszban áll az év eleje óta. A divatos részvényeket tartó konstrukció szintén inkább az év első felében remekelt, szeptember óta csökken az árfolyama. A legutolsó portfóliójelentés ezt az Egyesült Államokban végbemenő makrogazdasági folyamatokkal magyarázza.

Az emelkedő állampapírhozamok, a laposodó hozamgörbe recessziót megelőző állapotot jelez, ami nem volt jó hatással a részvénypiacra.

A legnagyobb abszolút hozamú alap, a csaknem 230 milliárd forintot kezelő OTP Supra lakossági sorozata mínusz nullában áll az idén. November közepén nagyot esett az alap árfolyama, az elmúlt héten viszont már ismét emelkedett. A legnagyobb alapok közül a Hold Alapkezelő Columbusa is csak szerény pluszban áll, az Aegon Alfa pedig 2,5 százalékos mínuszban van.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

alapok eredmény
Kapcsolódó cikkek