Pénz- és tőkepiac

Pár nap maradt cselekedni az állami ingyenpénzért

Az idei hatezer forintos állami támogatás akkor jár, ha az összeg 2018. december 31-ig a Babakötvényhez tartozó Start számlára beérkezik, ezért fontos, hogy legkésőbb péntek délig az érintettek elutalják az erre szánt összeget – figyelmeztet a Pénzügyminisztérium közleménye.

A páratlan lehetőséget biztosít a gyermekeik pénzügyi jövőjéről gondoskodni kívánó szülőknek. Az éves befizetés után járó állami támogatás mellett, a kiemelkedően magas hozamot biztosít a szaktárca szerint.

A kamat ugyanis minden évben az előző évi plusz három százalék. Az aktuális kamat jelenleg 5,4 százalék.

A Babakötvény e mellett rendkívül rugalmas is, mert bármekkora havi összeg elhelyezhető, és akkor sem történik semmi, ha néhány havi vagy éves befizetés kimarad.

Fotó: Kallus György

A Babakötvény az öngondoskodás, az előtakarékosság és a pénzügyi tudatosság hármasa mellett arra is ösztönzi a magánszemélyeket, hogy megtakarításaikat magyar állampapírban helyezzék el.

A kormány biztosította állami támogatás az éves befizetés tíz százaléka, de maximum hatezer forint.

Ha azonban a befizetés nem érkezik meg a Babakötvényhez tartozó Start számlára 2018. december 31-ig, akkor az idei támogatás elveszik. Ezért érdemes minél előbb elutalni az erre szánt összeget.

Tekintettel arra, hogy idén az utolsó munkanap december 28-a, és a banki átutalások jellemzően aznap teljesítésre kerülnek, így legkésőbb péntek délig célszerű elindítani az utalást.

A szülők egyre erősödő pénzügyi tudatosságát igazolja a statisztika is: a megtakarítások állománya átlépte az 51 milliárd forintot, ez jelentős, harminc százalékot meghaladó, növekedést jelent a tavalyi 38 milliárdos állományhoz képest.

A Babakötvény bevezetése óta a szülők, a nagyszülők,illetve más hozzátartozók már több mint 165 ezer Start értékpapírszámlát nyitottak. A megtakarításhoz a Start-számlatulajdonos fiatal a nagykorúvá váláskor, vagyis a 18. életévének betöltése után juthat hozzá.

állami támogatás állampapír babakötvény öngondoskodás megtakarítás start-értékpapírszámla
Kapcsolódó cikkek