Pénz- és tőkepiac

Rekord a lakossági betéteknél

Új csúcsra – közel 8300 milliárd forintra – hízott október végére a lakossági betétállomány. A számlákon tartott pénzeknek azonban egyre kisebb részét kötik le a háztartások, és csökken a devizabetétek részesedése is.

Történelmi rekordra ugrott októberben a lakossági betétek értéke: az állomány 8273,8 milliárd forintot ért el, ami 13,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai adataiból. A dinamikus növekedéssel párhuzamosan az elmúlt egy évben is folytatódott az átrendeződés: a jegybank statisztikái szerint a tizedik hónap végén már a lakossági pénzek 69,2 százaléka pihent lekötés nélkül a számlákon, egy évvel korábban még csak 64,4, 2016 őszén pedig 57,8 százaléka.

A korábban a legnépszerűbbnek számító, éven belüli lejáratra lekötött betétek aránya folyamatosan csökken a lakossági portfólióban: ezek súlya októberben már alig több mint 18 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 22,8-del. Az éven túli lejáratra lekötött betétek aránya nem ilyen nagy mértékben ugyan, de szintén csökkent: a 2017. októberi 12,8 százalék után két hónapja már csak 12,4 százalékot tett ki. (Az éven túli lekötések túlnyomó részét a két évnél hosszabb futamidejű konstrukciók adják, ezek aránya még kissé emelkedett is az elmúlt egy év alatt.)

A lekötött betétek visszaszorulása a piaci környezet tükrében minden, csak nem meglepő
Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Figyelemre méltó emellett, hogy a devizabetétek állománya fokozatosan csökkent az elmúlt időszakban, és mennyisége az októberig számolt egy év alatt 5,9 százalékkal, 1160 milliárd forintra csökkent. Ennek megfelelően jelentősen esett a teljes betétállományon belüli részesedése is: a 2017. októberi 16,9 százalékról 14 százalékra olvadt.

A lekötött betétek visszaszorulása a piaci környezet tükrében persze minden, csak nem meglepő: az MNB adatai szerint a lakossági lekötött betéteknél 2018 októberében már csak 0,26 százalékot ért el a szerződésekben szereplő átlagos éves kamat, és 2015 vége óta stabilan egy százalék alatt mozog.

A hitelintézetek kondíciós listái szerint pedig az éven belüli lekötésekre adott, sztenderd forintkamatok a legtöbb esetben a 0,1 százalékot sem érik el.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

lakossági betétek betétállomány statisztika megtakarítás MNB
Kapcsolódó cikkek