Pénz- és tőkepiac

Az MNB csütörtökig adott határidőt az NHB Banknak

Január 17-én jár le az a 30 napos moratórium, ameddig a jegybank megtiltotta a NHB Banknak a 7 millió forint feletti betétek kifizetését.

December közepén jelentette be a jegybank, hogy azonnali intézkedéseket alkalmazott az NHB Bank Zrt. likviditási helyzetének orvoslása érdekében. Az intézkedések célja a likviditási helyzet romlásának megakadályozása és különösen a betétesek érdekeinek védelme – közölte akkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB minden hitelintézetnél folyamatosan nyomonköveti a likviditási helyzet – azaz a betéteseknek szükség esetén akár azonnal kifizethető pénzmennyiség – alakulását. Ha bármelyik hitelintézet likviditási helyzete azt megköveteli, a jegybank minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az NHB Bank likviditásának vizsgálata során megállapításra került, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyed, ez az MNB azonnali beavatkozását indokolja

– írta akkor közleményében az MNB, amely

december 18-tól 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását,

valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Ez a 30 nap jár le csütörtökön.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

A kötelezések végrehajtásának biztosítására az MNB az NHB Bankhoz felügyeleti biztost is kirendelt, egyidejűleg felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

A bank akkor azt közölte, hogy az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket. Ennélfogva a befektetési szolgáltató likviditási helyzete stabil és elkülönül az NHB Bank hitelezési tevékenységétől – közölte a bank befektetési üzletága.

NHB Bank MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek