Pénz- és tőkepiac

Az amerikai Macy’s rejtett értéke

Nem túl okos döntés Macy’sbe fektetni – véli Ritók Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.

Tőzsdén forgó vállalatok értékelésekor befektetőként gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy az alaptevékenységen felül létezik még olyan értéknövelő tényező, amelynek erős a befolyása a teljes vállalatértékre. Erre jó példa egy gyógyszerkészítményre vonatkozó szabadalom, amely még nem került legyártásra, vagy egy gáz- és olajvezeték használatára vonatkozó bérleti szerződés. Ezek az eszközök kimutatható értéket képviselnek egy vállalatban, számszerűsítésük azonban nem könnyű feladat. Egy ingatlanportfólió beárazása azonban nem lehetetlen küldetés, és ahogy látni fogjuk, bizonyos esetekben akár megváltoztathatja a teljes vállalatról alkotott értékelési képünket.

A Macy’s egy szebb napokat is megélt amerikai kiskereskedő vállalat. Múlt hét csütörtökön a cég menedzsmentje csökkentette az idei évi profitvárakozásait, a reakció 15 százalékos hirtelen árfolyamesés volt. Az amerikai kiskereskedelmi szektor kilátásai valóban nem túl fényesek: egyfelől egyre jobban teret nyer az online vásárlás, másfelől elindult a szektor koncentrációja, aminek ékes példája az Amazon térnyerése a Whole Foods akvizícióján keresztül.

Ebben a helyzetben sokan gondolhatják úgy, hogy nem túl okos döntés Macy’sbe fektetni, ám véleményem szerint nem a kiskereskedelmi tevékenységet, hanem a vállalat ingatlanvagyonát célszerű értékelni. Ez utóbbi egyes becslések szerint 16 és 18 milliárd dollár közötti értéket képvisel, miközben a cég piaci kapitalizációja nem haladja meg a nyolcmilliárd dollárt. Az üzleti egységek messze legértékesebb eleme a New York-i Herald Square-en található épület, amely a konzervatívabb becslések szerint is hárommilliárd dollárt ér, és az Egyesült Államok legnagyobb kiskereskedelmi áruháza.

A Macy’s részvényeinek árfolyama a pénteki amerikai kereskedésben tovább csökkent, és valamivel 25 dollár fölött stabilizálódott, 9–12 hónapos időtávon 20 százalék fölötti hozamot várok a részvénytől, amit a 6 százalékos osztalékhozam is segíthet.

STRATÉGIA Macy's befektetés
Kapcsolódó cikkek