Pénz- és tőkepiac

Az utolsó pillanatra hagyjuk a síbiztosítást

A külföldre induló síelők naponta átlagosan 820 forintért kötöttek utasbiztosítást az idei síszezon eddigi időszakában a Netrisk.hu adatai szerint. Ez az összeg mintegy 8 százalékkal magasabb a tavalyi hasonló értéknél. A sízők többsége hosszú hétvégére utazik, 72 százalékban osztrák, 11 százalékban szlovákiai úti céllal.

2018-ban az utasbiztosítások átlagdíja 600 forint volt a vezető online biztosításközvetítő portálon, a síbiztosításokra kötött 820 forint ennél 37 százalékkal magasabb. Ezért a többletért a síelni indulók pótlólagos szolgáltatásokat, illetve magasabb térítési limiteket kapnak a biztosítóktól. A sípályáról történő helikopteres mentés fedezete például ma már része a síbiztosítások többségének, és az ügyfelek tudatosságát jól mutatja, hogy a szerződést kötők 35 százaléka ezt a szempontot eleve feltételként rögzíti a kalkuláció során.

Fotó: AFP

„A síbiztosításokhoz a drága mentés és ellátás fedezete mellett kiegészítő elemként leggyakrabban a felszerelésre vonatkozó kártalanítást, illetve felelősségbiztosítást választanak az ügyfelek – magyarázza Cseh Anett, a Netrisk.hu üzlet- és termékfejlesztési vezetője. – Az elmúlt napokban tapasztalt ausztriai hóhelyzetben emellett jól jöhetett például a síbérlet árát visszatérítő szolgáltatás, illletve a szállásra és programokra vonatkozó stornóbiztosítási elem is. Ez utóbbival ugyanakkor a megkötött biztosításoknak mindössze kis hányada rendelkezik.”

Mára az online csatorna uralkodóvá válásával az ügyfelek 73 százaléka az utazást megelőző egy napon belül köti meg síbiztosítását, ami jelentős növekedés a tavalyi 58 százalékhoz képest.

Ilyen esetben azt kell figyelembe venni, hogy az adott napon kötött biztosítások csak a bizonyíthatóan a szerződéskötést követő eseményekre nyújtanak fedezetet, a bizonyíthatóság érdekében pedig néhány biztosító azt is feltételül szabja, hogy a szerződés még magyarországi területen történjen.

Fotó: Netrisk

A legáltalánosabb síút egy hosszú hétvége Ausztriában

A Netrisk.hu adatai szerint a síbiztosítást kötők 54 százaléka 3-5 napra, tehát egy hosszú hétvégényi időre utazik el.

A síelők több mint háromnegyede autóval, csaknem negyede pedig autóbusszal utazott, a közeli célpontok miatt repülőgéppel szinte senki nem indult síútra.

Úti cél alapján messze a legnépszerűbb Ausztria, 100-ből 72 síbiztosítást erre a célpontra kötöttek, további 11 százaléknyian szlovákiai síterepre utaztak. Franciaország a tavalyi harmadik helyről a hatodikra csúszott vissza, idén Olaszország, Lengyelország és Szlovénia is megelőzte az idei szezon első harmadában.

utasbiztositas síelés biztosítás síszezon Ausztria
Kapcsolódó cikkek