Pénz- és tőkepiac

Folytatódhat a felpattanás az S&P 500-ban a túlzott piaci reakciók után

A valós kérdés az, indokolt-e a részvénypiaci reakció, vagy inkább túlzó esést, már-már pánikot látunk.

Az elmúlt időszakban a globális gazdasági kilátások jelentősen romlottak, amire a részvénypiacon heves reakció volt tapasztalható. Az S&P 500 index a mélyponton a medvepiac határán billegett, hiszen a csúcshoz képest 20 százalék körüli mértékben esett a mutató. A valós kérdés az, hogy indokolt-e a részvénypiaci reakció, vagy inkább túlzó esést, már-már pánikot látunk.

Fotó: MTI/AP/Richard Drew

A recessziós félelem a piaci előrejelzéseket sem hagyta érintetlenül, az elmúlt hónapokban az elemzők sorra csökkentették profitnövekedési prognózisaikat. A most kezdődő, negyedik negyedéves gyorsjelentési szezonra vonatkozóan például a szeptember végén várt 16,6 százalékról 12,4 százalékra csökkentették a profitnövekedési várakozást, 2019-re vonatkozóan pedig 10,4 százalékról 7,9 százalékra vágták vissza.

Vagyis az árfolyam-reakciók túlzónak tűnnek. Ez azt eredményezte, hogy a részvénypiac értékeltsége jelentősen csökkent, s most már csak 14,3-es P/E-értékeltségen forog az S&P index, szemben az 1990 óta számított 17-es átlagos értékeltséggel – erre legutóbb 2013-ban volt példa.

Közben arról sem szabad megfeledkezni, hogy az aggodalmak jelentős része politikai jellegű, amelyen gyorsan lehet változtatni, ha van rá szándék. A romló gazdasági környezet pedig egyre inkább abba az irányba hat, hogy legyen megállapodás például a kereskedelmi háború tekintetében, ami támogathatná az üzleti hangulat javulását.

Technikailag karácsonykor fordulat következett be, amelyet a piac múlt pénteken egy follow-through jellegű alakzattal megerősített, bár a forgalmi adatok – talán azért, mert közben ünnepek voltak – nem teszik tökéletessé a technikai jelzést.

STRATÉGIA részvényindex amerika tőzsdék S&P 500 amerikai részvényindex
Kapcsolódó cikkek