Pénz- és tőkepiac

Megszilárdult a tulajdonosi kör az Equilornál

A KEM tulajdonosa az Equilor alapítója, Tóth József, aki családjával egy társaságon keresztül eddig is az Equilor tulajdonosa volt.

A Közép-európai II. Magántőkealap (KEM) kivásárolta többek között az Equilor Befektetési Zrt. egyetlen külföldi nagytulajdonosát, az ECM Capitalt. Az összesen 41,76 százalékos tulajdoni részesedés megszerzésével azonban érdemi változás aligha történik a szolgáltatónál, hiszen az alap és a kezelője a menedzsment kezében van.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A KEM tulajdonosa az Equilor alapítója, Tóth József, aki családjával egy társaságon keresztül eddig is az Equilor tulajdonosa volt, valamint Szécsényi Bálint. Ráadásul az alapot kezelő Közép-európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt. élén is Szécsényi Bálint áll, aki egyben az Equilor vezérigazgatója és egyik nagyrészvényese. A szolgáltató többségi, 58,24 százalékos pakettjén a menedzsment, a munkavállalók és ma­gánszemélyek osztoznak. A Magyar Nemzeti Bank még december végén rábólintott az ügyletre.

Azzal, hogy az Equilor tulajdonosi köréből kikerült egy kisebbségi pénzügyi befektető, tovább erősödött az alapító, a menedzsment és a munkatársak befolyása, mindez támogatja a stratégiai céljainkat

– mondta lapunknak Szécsényi Bálint.

Az Equilor magyar részvénypiaci részesedése 9,4 százalékos volt 2017-ben, emellett Prágában 5,8 százalékos szeletet hasított ki a piacból.

Az 1,3 milliárdot meghaladó értékpapír-forgalom mellett a befektetési szolgáltatás eredménye megközelítette a 2 milliárd forintot, a nettó profit 190,2 millió volt.

Equilor Befektetési Zrt. tőzsde
Kapcsolódó cikkek