Pénz- és tőkepiac

Menekülőre fogták az Est Media részvényesei a halálhírre

Kiütötte tegnap az Est Media árfolyamát Andy Vajna halálhíre. A legnagyobb tulajdonos, Balázs Csaba szerint ami eddig a társaságban potenciálisan benne volt, az továbbra is élő lehetőség.

Limitig nyomták az eladók hétfőn reggel az Est Media árfolyamát Andy Vajna halálhírére, s napközben nem is engedték felkelni a padlóról a papírt. A 28 forintos réssel nyitás nem okozhatott meglepetést a parketten, hiszen a társaság tavaly ősszel jutott túl a csődegyezségen, s akkor kapott igazi lendületet a kurzus, amikor októberben Andy Vajna 5 százalék feletti részesedést szerzett az üres cégben.

Az új nagytulajdonos megjelenése 106 forintról 177 forintig repítette a kurzust.

Ezután 114 forintig tartó lecsorgás következett ugyan, ám a két ünnep között 20 forintot ugrott az árfolyam a jövőbeni akvizíciók céljára alapított E. M. Prime Holding Vagyonkezelő létrehozásának hírére. Az idei év első heteiben pedig stabilan 135 és 150 forint között jegyezték a papírt.

Fotó: Földi D. Attila

A múlt pénteki 139,5 forintos záróár után annak ellenére is 112 forinton nyitott hétfőn az Est Media, hogy a társaság márvasárnap este közleményben próbálta nyugtatni a piacot. Ahogy fogalmaztak, a társaság piaci pozícióját és korábban közzétett stratégiai terveit, szándékait az AV Investmentsen és a Dynamopesten keresztül 5,21 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos sajnálatos halálesete érdemben nem befolyásolja. A Park Teniszklub azt közölte, hogy meghatározó tulajdonosként pontos rálátása van az Est Media üzleti stratégiájára, az általa folytatott befektetői tárgyalásokra, valamint az akvizíciós tervekre.

A meglévő 19,74 százalékos részvénycsomagjára változatlanul hosszú távú befektetésként tekint, azt továbbra sem kívánja – sem részben, sem egészében – értékesíteni.

Tragikus esemény történt, ami komolyan érinti a társaságot, hiszen a nemzetközi filmipar egyik meghatározó egyénisége távozott – mondta a Világgazdaságnak Balázs Csaba, az Est Media egyetlen munkatársa, aki egyúttal a Park Teniszklub révén csaknem 20 százalékos befolyással bír, s így a legnagyobb tulajdonosa a társaságnak.

Andyvel volt egy tervünk, amit már nem tudtunk közösen végigvinni, de továbbmegy a két társaság a megkezdett úton, s arról sem szabad elfeledkezni, hogy vannak további lehetséges utak is. Sosem volt titok, hogy más befektetőkkel is tárgyalunk

– tette hozzá Balázs Csaba, aki szerint az Est Media fenntartható állapotban van, ami potenciálisan eddig benne volt, az továbbra is élő lehetőség.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Andy Vajna Est Media
Kapcsolódó cikkek