Pénz- és tőkepiac

Nem kell mindig a pénzünkért futni

A mezőgazdasági cégek a számlák háromnegyedét egyenlítik ki határidőre, míg az építőiparban csak a számlák felét fizetik ki időben a vállalkozások.

A statisztikák szerint a vállalkozások átlagosan 25 napos fizetési határidővel állítják ki a számláikat, ám csupán társaságok kétharmada fizet határidőre – olvasható az OTP közleményében.

Fizetési fegyelmüket tekintve jelentős az eltérés az egyes szektorok között:

a mezőgazdasági cégek a legfegyelmezettebbek, e társaságok a számlák háromnegyedét egyenlítik ki határidőre, míg az építőiparban, ahol a legkevésbé tartják a fizetési határidőket, csak a számlák felét fizetik ki időben a vállalkozások.

Bár a társaságok belekalkulálják a halasztott fizetést a gazdálkodásukba, ez sok esetben gondot okozhat. Egyrészt meg kell birkózniuk a likviditási nehézséggel – ez főként a nagyobb értékű számláknál fordulhat elő – másrészt külön figyelmet kell fordítaniuk a késedelmes számlák kezelésére. Vagyis folyamatosan egyeztetniük kell a számlák adatait a folyószámlájuk forgalmával, ami nem mindig egyszerű feladat – írja a közlemény.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

A közlemény szerint megoldást hozhat például az OTP eBIZ rendszere, amelyben több szolgáltatás is segíti a vállalkozókat abban, hogy gyorsan átlássák a pénzforgalmukat. A digitális pénzügyi asszisztens rendszert szinkronizálni lehet a vállalkozói bankszámlával, így az eBIZ az automata összepontozásnak köszönhetően azonnal megállapítja, hogy az adott számlát kiegyenlítették-e vagy sem.

Az eBIZ ugyanakkor abban is segítséget nyújthat, hogy egy vállalkozás méltányos kereskedelmi elvek mentén működjön. Az OTP Business Nagykövet Programjának egyik résztvevője, a Villámfordítás iroda például átlagosan öt és fél perc alatt fizeti ki partnereit, a nem banki munkanapokat is beleszámítva. Az eBIZ-be érkező vagy ide feltöltött számlák ellenértékét ugyanis internetbanki belépés nélkül, könnyedén el lehet utalni, akár utalási csomagban is.

OTP halasztott fizetés vállakozások
Kapcsolódó cikkek