Pénz- és tőkepiac

Optimista kilátásokkal indul az év a kisrészvényeknél

Az elemzők által követett kispapírok közül egyedül a Zwacknál számítanak árfolyamcsökkenésre.

A szakértők átlagosan 35,4 százalékos árfolyam-emelkedést várnak azoktól a kisebb kapitalizációjú részvényektől, amelyeket az elemzőházak követnek.

„A hazai börze kilátásai jók, mind a blue chipek, mind a kispapírok árfolyama emelkedhet az idén. A nemzetközi és a hazai folyamatok a kisrészvények jegyzésére egyaránt hatást gyakorolnak. Emellett a blue chipek teljesítménye is fontos, hiszen ezek befolyásolják az általános hangulatot, és irányt mutathatnak a Budapesti Értéktőzsdén kereskedett többi részvénynek. A nagy részvények drágulása azt is jelenti, hogy a hazai gazdaság jó állapotban van és bővül. Ebből a folyamatból természetesen a kispapírok is profitálnak” – mondta Wolf Martin, a KBC Equitas elemzője a Világgazdaságnak.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A BÉT piacfejlesztő programjában tizenegy szerepel, de a Duna House célárfolyama felülvizsgálat alatt áll. Az ingatlanközvetítőre vonatkozó utolsó, a Concorde által tavaly október 16-án kiadott 4750 forintos célárfolyam 25 százalékkal haladja meg a tegnap délutáni árfolyamot. A Thomson Reuters adatbázisa szerint a Waberer’s 124 százalékot ralizhat a következő egy évben. A fuvarozóvállalatot négy elemző követi.

„A fuvarozótársaság árfolyama nagyon mélyen van, ennél vélhetően többet ér a cég. Ha a 2018-as negyedik negyedéves eredmények jól alakultak, lendületet adhatnak az árfolyamnak, bár a duplázódás nem feltétlenül indokolt” – mondta a KBC szakembere.

A célárfolyammal rendelkező kispapírok átlagos árfolyam-emelkedési kilátásai mindössze 26 százalékot tesznek ki, a Waberer’s kiemelkedő eredményét nem számítva. Az elemzők a BIF-től 71 százalékos pluszra számítanak, de az Appeninn 51 és az Alteo 48 százalékos felértékelődési lehetősége is számottevő. A kiugró célárakat leszámítva, a szakértők nagy általánosságban egy-egy társaság esetében a jelenlegi árfolyamhoz képest 3–33 százalékos prémiumot valószínűsítenek a következő egy évben. A vizsgált részvények közül egyedül a Zwack célárfolyama alacsonyabb a pillalatnyi piaci értékeltségnél.

„A Zwack kakukktojásnak számít abból a szempontból, hogy nem tudni, a népegészségügyi termékadó emelkedése miatt mennyivel eshet vissza a forgalma. Összességében érdemi negatív hatásra nem számítunk, segíti ugyanis a céget, hogy az Unicum nehezen helyettesíthető termék, és a fesztiválszezonban rendre felhúzza az eladásokat” – mondta Wolf Martin. A szakértő ezzel szemben kedvezőnek látja a Rába növekedési esélyét, amelyhez a honvédségi megrendelések és az exportpiacok is hozzájárulhatnak.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

kispapír Kispapírok
Kapcsolódó cikkek