Pénz- és tőkepiac

Tart a profitnövekedés az amerikai cégeknél

A Kínába exportáló amerikai cégek romló, míg a belső piacra koncentrálók javuló profitról számolhatnak be a hétfőn kezdődő gyorsjelentési szezonban.

A Citigroup nyitja ezúttal az amerikai gyorsjelentési szezont, a bankcsoport az elemzők által várt 11 százalékos profitbővüléssel adhatja meg az alaphangot. Kedden a JPMorgan Chase és a Wells Fargo, szerdán pedig a Bank of America és a Goldman Sachs folytatja a sort. Ha hozza a formáját, a Citigroup belesimul az S&P 500 indexbe tartozó vállalatoktól várt 11,4 százalékos nyereségnövekedési átlagba.

A FactSet szerint a legjobban, 74,6 százalékkal az energiaszektorban nőhettek az eredmények, vélhetően azért, mert a negyedév elején még 75 dollárnál járt egy hordó WTI nyersolaj ára.

Az ipari, a pénzügyi, a kommunikációs szolgáltatási, az egészségügyi szektortól, valamint a nem alapvető fogyasztási cikkekkel foglalkozó cégektől is 10 százalék feletti profitátlagot várnak. A tizenegy szektorból csak a közműveknél eshet vissza a profit, a többinél javulás várható.

Fotó: AFP/Aytac Unal/Anadolu Agency

Az elmúlt negyedévben folyamatosan csökkentették a várakozásaikat az elemzők. Szeptember végén még 95 százalékos pluszt vártak az energiacégektől, ez azóta csaknem 21 százalékponttal esett vissza. Az S&P 500 átlagát tekintve 16,7-ről 11,4 százalékra csökkent az átlagos kilátás.

Az elemzői várakozások csökkenése szerényebb vállalati eredményeket vetít előre, ami a világgazdaság fokozatos lassulásával és a bérköltségek emelkedésével magyarázható. Ezek két irányból is a profitmarzsok szűkülését okozzák. Vegyes eredményekre lehet számítani, mert a globális – elsősorban a kínai – lassulás az exportáló cégeket negatívan érintette. Az Egyesült Államok belső fogyasztásának növekedésével viszont nincsenek problémák, így a hazai piacra koncentráló társaságok javuló profitról számolhatnak be

– mondta a Világgazdaságnak Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Szerinte a technológiai óriáscégek mindegyikénél megindult a pozíciók gyengülése.

„A Netflixnek nem jó hír a Disney streamingszolgáltatásának elindulása, az Amazonnak a Walmart online csatornáinak erősödése okoz fejfájást, a Facebooknak pedig pluszköltségekkel kell szembesülnie amiatt, hogy tevékenységét egyre több országban szigorítják. A bankok vélhetően profitáltak az elmúlt negyedév jelentős tőzsdei volatilitásából. Ilyenkor több üzlet köttetik a piacon, magasabb jutalékbevételhez segítve őket. A 2008-as válság óta a szigorúbb tartalékolási szabályok miatt már kevesebb részvényt vehetnek saját könyveik terhére, ezért az árfolyamok zuhanása nem érinti őket hátrányosan” – mondta Czachesz Gábor.

„Az Apple decemberi, ritkaságszámba menő profitfigyelmeztetése intő jele volt, hogy jogosak a globális és a kínai növekedéssel kapcsolatos félelmek. Persze nem lehet még biztosan tudni, hogy a kínai vevők egyszerűen csak az új iPhone magas árával és a többletszolgáltatásokkal elégedetlenek-e, vagy tényleg általános visszaeséséről van szó. Kínában hatodik hónapja csökkennek az autóeladások, csak decemberben 20 százalékos éves mínuszt mutattak ki, de ebben annak is szerepe lehet, hogy az Egyesült Államokból importált kocsik adója csökken januártól” – hívta fel a figyelmet Kiss Nicholas, az Erste elemzője. Úgy véli, a félvezetőgyártók prognózisaiból sokat ki lehet majd olvasni a globális lassulással kapcsolatban.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Netflix USA Apple Citigroup gyorsjelentés Amazon
Kapcsolódó cikkek