Pénz- és tőkepiac

Tíz évvel meghosszabbította a Főtáv-szerződést az Alteo

A felülvizsgálat alatt álló célárfolyamra nem lesz érdemi hatással az Alteo szerződéshosszabbítása.

Az Alteo közölte, hogy a 100 százalékos tulajdonában lévő Zugló-Therm Energiaszolgáltató Kft. meghosszabbította a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt.-vel még 2004-ben kötött szerződését. Az eredetileg jövőre lejáró, hosszú távú hővásárlási-hőeladási szerződés így 2030. május 31-ig érvényes, azaz addig látják el hővel a Főtávot.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

„A szerződéshosszabbítás pozitív hír, de a társaság készpénztermelési képességét ez döntően nem befolyásolja. Egyrészt az önkormányzati tulajdonban lévő megrendelő nyilván jelentős hatással van a hővásárlás árának meghatározására, másrészt a napenergia-üzletág folyamatos fejlődésével megváltozhat a Zugló-Therm szerepe az Alteón belül” – mondta a Világgazdaságnak Debreczeni Csaba, az MKB Bank elemzője. A szakértő szerint a közeljövőben várható modellfrissítésükre sem lesz lényegi hatással a szerződéshosszabbítás.

„A cég ötéves kilátásaival kalkuláló modellünkben a korábban 970 forintos célárfolyam már figyelembe vette a Zugló-Therm hatását. A tízéves szerződés egyébként nem számít ritkának az energetikai szektorban, a Zugló-Therm korábbi szerződése például tizenöt éves volt. Az Alteo leányvállalatának teljesítményét 10–15 százalékos EBITDA-rátával számoltuk, azaz a bevételük ekkora része a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény. Az elmúlt években akkor értek el ilyet, amikor nem gyengítették az eredményt egyedi karbantartások vagy időjárási körülmények, azaz a vártnál melegebb téli hónapok” – tette hozzá az elemző. Az Alteo teljes EBITDA-termeléséhez most 10 százaléknál kisebb részben járul hozzá a Zugló-Therm. Debreczeni Csaba szerint amikor az Alteo minden kapacitása működik majd, akkor a teljes éves EBITDA-ja várhatóan meghaladja a 2,5 milliárd forintot, és inkább a 3 milliárdot közelítheti.

„A Zugló-Therm egyrészt hőt szolgáltat a budapesti távhőrendszerbe, de gázerőműként villamos áram előállítására is képes. A gázzal üzemelés nagy előnye, hogy más energiatermelési megoldásokhoz képest rendkívül gyorsan be- és kikapcsolható. Így amikor az időjárási viszonyok miatt nem tudnak termelni a naperőművek, a Zugló-Therm által előállított villanyárammal akkor is teljesíteni tudják a vállalásaikat, azaz fedezeti megoldásként működik az Alteo virtuális erőműve” – mondta Debreczeni Csaba.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

kispapír Alteo
Kapcsolódó cikkek