Pénz- és tőkepiac

Későbbre marad az átsorolás

Még nem kéri átsorolását a BÉT Prémium kategóriájába a januárban likviddé minősített Est Media. A társaság előbb befektetőket keres és a fundamentumokra koncentrál.

Néhány hét alatt kiárazta a piac az Est Mediából az Andy Vajna beszállásával szerzett nyereséget. Az egy évvel ezelőtt még az elkülönített részvények karanténjában sínylődő társaság csak tavaly ősszel jutott túl a csődegyezség sikeres végrehajtásán, és akkor kapott lendületet a jegyzés, amikor októberben Vajna 5 százalék feletti részesedést szerzett. Az új nagytulajdonos megjelenése 106 forintról 177 forintig repítette a kurzust. Ezt ugyan lecsorgás követte, ám az idei év első heteiben is stabilan 135 és 150 forint között jegyezték a papírt.

Vajna halálhírére 103 forintig zuhant a papír, ahonnan ugyan még visszakapaszkodott 126 forintig az árfolyamot erősítő nyilatkozatok hatására, ám ott nem tudott gyökeret verni, s a napokban 100 forint alá csúszott a kurzus.

A mostani kurzusnak köze lehet a bizonytalansághoz, de nem kommentáljuk az árfolyammal kapcsolatos eseményeket – mondta a Világgazdaságnak Balázs Csaba, az Est Media egyetlen munkatársa, aki egyúttal a Park Teniszklub Zrt. révén csaknem 20 százalékos befolyással rendelkezik, és mint a társaság legnagyobb tulajdonosa, változatlanul hosszú távú befektetésként tekint a részvénycsomagjára. Hozzátette: az Est Media most is ugyanolyan potenciális befektetési célpont, mint korábban, ami eddig benne volt, az lehetőségként továbbra is benne van. Folyamatosan tárgyalnak a befektetőkkel, és a társaságot olyan állapotban tartják, hogy fogadókész legyen a tőkebefektetésekre. Véleménye szerint a piaci hangulat most kedvezőbb, mint korábban, amit az AutoWallis eddigi teljesítménye is jelez.

Fotó: Shutterstock

A BÉT a tavalyi negyedik negyedéves forgalmi adatok szerint januárban likvidnek minősítette az Est Media törzsrészvényeit. Likvidnek azok az értékpapírok számítanak, amelyek napi átlagos forgalma meghaladja a 100 millió forintot. Ráadásul ezt a minősítést csak nyolc kibocsátója mondhatja magáénak. Ezt akár a BÉT Prémium kategória előszobájának is tekinthetnénk. Korábban szóba is került, hogy az Est Media már idén februárban megfelelhet a prémiumkövetelményeknek, és ha ez így lesz, akkor a társaság kéri az átsorolását.

Nos, Balázs Csaba most úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy amíg nem találnak új nagybefektetőt, addig nem kérik a Prémium kategóriába sorolást.

Egyrészt most fontosabbak a fundamentumok, másfelől, a likvid minősítés önmagában is erős jelentéssel bír. Annál is inkább, mert ezt nem a társaság számolta ki magának, hanem a BÉT. Így már most is előkelő körökben forog a részvény.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

tőzsde Est Media prémium kategória
Kapcsolódó cikkek