Pénz- és tőkepiac

Legalább négyszázalékos osztalékhozamra számít a piac a Duna House-tól

Szerdán teszi közzé a Duna House negyedik negyedéves gyorsjelentését, a menedzsment három hónapja felfelé módosított profitvárakozása jó eséllyel teljesül.

Szerdán teszi közzé a Duna House negyedik negyedéves gyorsjelentését, a menedzsment három hónapja felfelé módosított profitvárakozásáról és az osztalékkilátásokról a KBC elemzőjét kérdeztük.

M inden bizonnyal teljesül a Duna House (DH) alaptevékenységére vonatkozó éves profitterve – mondta a Világgazdaságnak Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője. A társaság menedzsmentje a harmadik negyedéves eredménybeszámoló napján 1,05–1,25 milliárd forintra emelte az ingatlanfejlesztés nélküli alaptevékenység nettó nyereségvárakozását a 2018 elején közzétett 0,95–1,15 milliárd forintról.

Az első három negyedév nyeresége a fejlesztési projektek nélkül 876 millió forint volt, így már akkor teljesülhet a profitcél alsó értéke, ha csak stagnáló nyereséget hozott 2018 utolsó három hónapja.

Az előzetesen megismert főbb negyedik negyedéves mérőszámok is kedvező eredményadatokat vetítenek előre. 2018 október–decemberében az ingatlanárak emelkedése jelentős jutalékbevétel-növekedést eredményezett (a franchise-hálózatban 18 százalékos az emelkedés 2017 azonos időszakához képest) annak ellenére, hogy a lakáspiaci tranzakciók száma stagnált. Egy egyszeri, az október 16-ig megkötött, új szerződésekből származó, nagyobb bevétel is szerepelhet a jelentésben a lakás-takarékpénztári (LTP) megtakarítások állami támogatásának kivezetése miatt.

Fotó: Vémi Zoltán

A mindössze kéthetes intervallumban a DH 15,9 milliárd forint értékű LTP-szerződést közvetített, nem sokkal kevesebbet, mint az év első kilenc hónapjában (18 milliárd forint), így a DH pénzügyi szolgáltató szegmense kiugró negyedéves eredményt könyvelhetett el. A negyedik negyedévet az ötödik legnagyobb lengyel hitelközvetítő, a Gold Finance novemberi akvizíciója is befolyásolta, a társaság konszolidálására 2018 novemberétől került sor.

Cinkotai Norbert szerint az ingatlanfejlesztési projektek nélküli alaptevékenység profitja is elég lehet érdemi kifizetéséhez.

Ha a menedzsment által várt nyereségcél középértékével kalkulálnak a részvényesek, akkor a Duna House 47 százalékos osztalékrátájával számolva 157 forint lehet a kifizetés minden DH-részvény után. Ez önmagában 4 százalékos osztalékhozamot jelentene a hétfői részvényárfolyam alapján. A KBC elemzője szerint az osztalék ennél magasabb is lehet, attól függően, hogy az aktuálisan lezáruló fejlesztési projektek nyereségét melyik negyedév(ek)ben számolja el a társaság.

A Reviczky Liget fejlesztési projekt a várt 680 millió forintos éves profit felett zárulhat, mivel az év első kilenc hónapjában már ennél nagyobb, 705,5 millió forint adózott eredményt ért el a cég a lakások 96 százalékának értékesítésével és átadásával.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

ingatlanfejlesztés Duna House osztalékhozam
Kapcsolódó cikkek