Pénz- és tőkepiac

Minden eddigi rekordot megdöntöttek a pénztártagok

A Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztáraknál és az egészségpénztáraknál is csúcsra emelkedett a befizetések összege tavaly.

Csúcsot döntöttek a pénztártagok: a Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztáraknál, az állami támogatással is ösztönzött befizetések összege 2018-ban 12 százalékkal 70 milliárd forintra emelkedett, az egészségpénztáraknál pedig 17 százalékkal 30 milliárd forintra nőttek, mindként összeg rekordnak számít – mondta Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke.

Fotó: Shutterstock

Az elnök kedvezőnek nevezte, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál nőttek a munkáltató befizetések, ám ez a fordulat még az egészségpénztáraknál várat magára. A munkáltatók az egy évvel korábbinál 15 százalékkal többet fizettek be az önkéntes nyugdíjpénztárakba, ami 43 milliárd forintot jelentett. Az egészségpénztáraknál pedig csökkentek a munkáltatói befizetések 2,3 százalékkal, közel 18 milliárd forintra – tette hozzá.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a tagdíjbefizetések 2018-ban 13 százalékkal 114 milliárd forintra nőttek. A kezelt 1344 milliárd forintot tett ki, ami 1,2 százalékos növekedést jelentett. Az egészségpénztáraknál a tagdíjbevétel 17 százalékkal 48 milliárd forintra nőtt, a vagyon pedig 3 százalékkal 57,7 milliárd forintra emelkedett.

A hozamokkal kapcsolatban elmondta, kismértékű veszteséget könyveltek el a nyugdíjpénztárak, szektor szinten mínusz 1 százalékos volt az eredmény.

Ugyanakkor érdemes figyelembe venni az Magyar Nemzeti Bank által publikált szektorális adatokat, mely szerint 15 évre 3,5 százalékos hozamok várhatók.

ÖPOSZ nyudgíjpénztár Kravalik Gábor Pénztárszövetség
Kapcsolódó cikkek