Pénz- és tőkepiac

Romlottak az Esmya piaci lehetőségei

Technikailag nem lehetséges, hogy 18 hónapon belül törzskönyvezzék az Esmyát az Egyesült Államokban – ismerte el a Világgazdaságnak Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója. A negyedév 16,4 milliárdos mínusszal zárult, a bevételek viszont rekordszintre nőttek.

Egy előre nem kalkulált, az Esmyához kapcsolódó értékvesztési leírás miatt 16,4 milliárd forintos nettó veszteséget könyvelt el a Richter 2018 negyedik negyedévében. E tétel nélkül 7,9 milliárd forint lett volna a nettó profit. Az időszak árbevétele felülmúlta az elemzői várakozásokat, 121,6 milliárd forint folyt be, a bázisadatnál 10,3 százalékkal több.

Negatív meglepetés, hogy a Richter a méhmióma kezelésére használt Esmya amerikai és európai jogaihoz kapcsolódó, 24,3 milliárd forintos értékvesztést számolt el.

A társaság üzemi eredménye 7,6 milliárd forint veszteségbe fordult a negyedév során. Mivel csaknem ötmilliárd forintos pénzügyi mínusza is volt a gyógyszergyártónak, a nettó veszteség végül 16,4 milliárd forint lett.

Orbán Gábor vezérigazgató a gyorsjelentés publikálását követő tájékoztatón elismerte, hogy nagymértékben megváltozott az Esmya piaci potenciálja.

A készítmény forgalma tavaly 25,9 millió euró volt, miközben a menedzsment 30 millió euróra számított.

Fotó: MIT/Czeglédi Zsolt

Az Esmya kilátásainak romlása indokolta azt is, hogy a Richternél a nőgyó­gyászati portfólió bővítésének felgyorsításáról döntöttek ősszel. Az Esmyához és a rubel árfolyamváltozásához köthető veszteségekkel szemben Orbán Gábor a pozitívumok közé sorolta, hogy tavalyi éves forgalmuk Kínában 10 százalékkal nőtt, a Vraylar amerikai értékesítése pedig változatlanul hasít: a cariprazine hatóanyagú antipszichotikum eladásai után a Richter október–decemberben 27,3 millió dollár bevételrészesedést kapott, 78,4 százalékkal többet, mint a bázisidőszakban.

A Világgazdaság kérdésére Orbán Gábor elmondta, hogy további egyeztetések várhatók az Allergan és az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság között, de

a jelenlegi helyzet szerint nem lehetséges, hogy 18 hónapon belül törzskönyvezzék az Esmyát az Egyesült Államokban.

Kérdésünkre, hogy vár­ható-e változás a Richter hagyományos osztalékpolitikájában (a nyereség negyedét fizetik ki a részvényeseknek), Orbán úgy nyilatkozott: hasonlóan a tavalyi évhez, az értékvesztés nélkül számolt eredményből kalkulálva tesz javaslatot a vezérigazgató az igazgatóságnak az mértékére.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

USA Esmya Richter
Kapcsolódó cikkek